Насловна Политика Die Welt: Путин Русију увео у златну замку тешку 1200 тона

Die Welt: Путин Русију увео у златну замку тешку 1200 тона

1
ПОДИЈЕЛИ

Председник Русије је попунио фонд златних резерви РФ и на тај начин земљу хтео да ослободи власти долара, као и да у периоду кризе извуче корист из раста курса, пише немачки лист Die Welt. Међутим, испоставило се да је то била велика грешка, закључује немачки новинар.zlato

„Од 2007. године Русија је увећала залихе злата преко три пута. Док су Руси пре осам година у сефовима чували 400 тона, данас имају 12 575 тона ’блага’. У јуну су златне резерве ојачале за 24,5 тона. Русија је шеста на свету по величини златних резерви. Само САД, Немачка, Италија, Француска и Кина имају веће количине злата“, пише немачки лист.

Међутим, кретања на финансијском тржишту су довела до тога да се Путинов приступ „претворио у скупу авантуру“. За инвеститоре је племенити метал „изашао из моде“ и државне резерве Русије почињу да се смањују, наводи се у чланку.
„Цене племенитог мета у последње време су нагло пале. Цена једне унце је пала испод 1100 долара: иста ситуација се десила 2010. године. За Путина је кобна околност у томе што је од почетка 2014. године злато изгубило петину вредности, а то се дешава баш у тренутку када је председник Русије почео да купује злато због ’кримске кризе’. За империју Путина ситуација је постала драматична: садашње златне резерве у вредности до 45 милијарди долара су исто тако вредне као и у јесен 2011. године. А Путин је отада резерве злата повећао за 439 тона, али златне резерве нису добиле на вредности“, објашњава новинар. С обзиром да су укупне резерве Русије 358 милијарди долара, смањење вредности злата их је смањило за 5%, додаје немачки аналитичар.

Период „топљења злата“ десио се баш у тренутку када је Путин почео да се нада да ће савладати рецесију у економији. Али сада је пад цене злата покварио његове планове, пише Die Welt. Цео сегмент сировина је у стању кризе и о томе сведочи индекс Bloomberg Commodities Index, који обухвата прогнозе за 22 сировине, укључујући злато, бакар и шећер. Овај индекс је сада на најнижем нивоу за последњих 12 година, објашњава стручњак.

„Али за Кремљ нема повратка. Он је у златној замци. Милијарде које су ’заробљене’ у племенитом металу не могу се тако просто користити у случају потребе. Ако Путин буде морао да ликвидира део златних резерви, он ће још више оборити цену злата и своју земљу довести у још лошију ситуацију. Зато он не може и неће то чинити“, сматра немачки новинар.

По његовом мишљењу, „Путину преостаје само да настави са антизападним курсом и да се нада да Руси неће приметити да их идеологија њиховог вољеног председника скупо кошта “

Преузето са портала: Руска реч

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    I ova prica prolazi kada se zna da je americki government duzan preko 17 triliona dolara i da je odstampao trilione dolara bez pokrica. Kakav je to najnizi index u posljednjih 12 godina koji se ovdje pominje? Unca zlata je bila 2003 manje od $400, sada je oko $1200. Bila je prije par godina nesto vise od $1500 i vjestacki je oborena, sto svi znaju. Kako moze biti realna cijena zlata niza u dolarima kad su u medjuvremenu odstampani trilioni bez pokrica? Koliko dugo ce sadasnji odnos da traje? Sta ce biti ako Rusija iznese americke obveznice na trziste? Neka Die Welt odgovori na ova pitanja ako moze.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here