Насловна Политика ДФ: Власт трује Никшићане, алармантно загађење у граду

ДФ: Власт трује Никшићане, алармантно загађење у граду

0
ПОДИЈЕЛИ

„Колико је Локална управа у Никшићу неспособна и неодговорна према грађанима Никшића, најбоље се види у односу према аерозагађењима, који негативно утичу на здравље грађана, као и на квалитет животне средине“, саопштио је Владан Раичевић члан Главног одбора Покрета за промјене и одборник Демократског фронта у СО Никшић.

nikšić

„Покрет за промјене и Демократски фронт најоштрије осуђују инфантилан однос Локалне управе у Никшићу, према нагомиланим еколошким проблемима, који доприносе да аерозагађења буду изнад свих норми и стандарда“, стоји у тексту саопштења и набрајају еколошки проблеми као што су дивља депонија Халда, индустријске и отпадне воде, неуређена корита Зете, Грачанице и Бистрице, нелегалне сјече шума, неуређена депонија Мислов до и друге дивље неуређене депоније, којима се не, како пише у саопштењу, „не зна број“.

Раичевић саопштава да је главни кривац за катастрофално стање, које угрожава становништво Никшића, „неодговоран однос анахроне ДПС-СДП коалиције, која показује да здравље грађана за њих нема никаквог значаја, а није способна чак ни да имплементира прописе које доноси“.

„Никшићани не желе судбину Пљеваља, али на жалост ситуација је слична. Повећане концентрације суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5 су изражен проблем, који захтјева адекватну и ургентну реакцију институција које су надлежне за управљање квалитетом ваздуха. Поставља се питање, да ли надлежне институције савјесно раде свој посао? Зашто се крије истина од грађана Никшића? Мисле ли да треба Никшићани да преспавају ову „еутаназију“?

За повећан износ ПМ10 и ПМ2,5, Раичевић каже да је то резултат погрешне одлуке Локалне управе да дозволи саобраћај у ужем градском језгру. Одговорност Локалне управе је велика зато што је и сама учествовала, али „лицемјерно, неискрено и лажно“ у обликовању документа „План квалитета ваздуха за општину Никшић“ 

 

„Чињеница да је у 2014.години број прекорачења граничних вриједности прописаних за средњу дневну вриједност ПМ10 био преко 100, док је број прекорачења прописаних границом толеранције за средњу дневну вриједност преко 80 дана. Ако знамо да је број дозвољених прекорачења у оба случаја 35 на годишњем нивоу, онда је јасно да је Никшић у великом проблему“, наглашава Раичевић и позива локалну власт да „објави колико је Никшићана обољело од респираторних болести, астме, бронхитиса и других обољења плућа, као и број обољелих од малигних болести у последних неколико година“.

„Апелујемо овом приликом, истине ради, да се јавност упозна са стварним стањем, као и да се предузму законом прописане норме. ПЗП и ДФ сматрају да је крајње вријеме, да се овај проблем почне рјешавати, јер здравље нема цијену, а грађани ће дати суд о онима који „подсјећају“ на прашкасте материје“, каже се на крају саопштења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here