Насловна Мозаик ДФ упутио Проглас грађанима да 27. септембра протестима сруше Владу (ФОТО)

ДФ упутио Проглас грађанима да 27. септембра протестима сруше Владу (ФОТО)

34
ПОДИЈЕЛИ

У Беранама је, пред препуним простором главног градског шеталишта, Демократски фронт обнародовао одлуку да ће 27. септембра, после дугих консултација са грађанима широм Црне Горе, кренути најављени грађански протести, чији је циљ рушење садашње и састављање прелазне владе.

berane 13 jul 1

Чланови главних одбора конституената Демократског фронта усвојили су данас на сједници у Беранама проглас, који су прочитали са бине, прекидани честим одобравањем  грађана.

У публици су заставе Црне Горе, Србије и Руске федерације.

ba2

У прогласу насловљеном „Слобода тражи људе“ , каже се да је после „60 дана консултација са грађанима широм Црне Горе“, оцијењено да постоји широка подршка у друштву оцјени да се актуелна власт мора протестима натјерати на повлачење.

„Ми – припадници главних одбора чланица Демократског фронта и окуљени активисти овог политичког савеза, доносимо следећу Одлуку:

Пртести демократске опозиције и грађана Црне Горе отпочеће 27. септембра 2015. године у Подгорици и трајаће до испуњења постављеног циља – обарање актуелне владе и формирање нове прелазне“, стоји у Прогласу.

„Црна Гора је једина европска држава у којој никада није смијењена власт демократским путем, демократским средствима и методама„, каже се у пропратном образложењу Прогласа, чији даљи текст преносимо интегрално. 

berane 13 jul 2

Слобода тражи људе

Несмјењивост власти у Црној Гори није резултат слободно исказане већинске подршке грађана актуелном режиму већ последица бруталног политичког насиља, директне злоупотребе државних ресурса и безочне крађе на изборима. У последње вријеме се појавио огроман број доказа а међународна заједница је од црногорских власти затражила и кажњавање актера афере „Снимак“.

Објављивањем повјерљивих разговора са Главног одбора ДПС-а јавност је упозната са прецизним планом крађе парламентарних избора 2012. године, која је реализована уз учешће већине политичких и државних функционера власти.

Овај режим је дошао на власт са улице, а избори које је организовао нијесу били ни фер ни слободни ни демократски. Очување голе власти, по сваку, цијену постао је основни политички идеал ДПС-а. Шеф режима, у циљу очувања неконтролисане власти, био је спреман да угрози националне интересе, па чак и да буде јавно прозван од лидера западне војне алијансе да је призивао бомбардовање сопствене земље и грађана.

Народна имовина, коју су стицале генерације наших претходника, пљачком се већ преселила на јавне и тајне рачуне државних моћника, њихових породица и пријатеља. За преостале ресурсе упорно се траже законска рјешења како би и они били отети и распродати;

ba1

Kроз такозвани процес приватизације и читав низ других криминалних радњи заокружена је режимска акција пљачке државне имовине и некадашњих државних предузећа. Опљачкане паре су изнијете из земље и још увијек се налазе на приватним рачунима, у сефовима или вредносним папирима црногорских олигарха или са њима повезаних лица;

Шверц наркотика и прање прљавог новца су постали скоро јавна дјелатност. Први људи режима су на самом врху пирамиде организованих криминалних банди које се баве овим недозвољеним пословима. Због тога је организовани криминал постао је активни учесник политичких процеса и значајна подршка изборним манипулацијама режим;

Већинска Црна Гора је данас сиромашна, док истовремено постоји „транзициона елита“ која је на пљачки народа и корупцији стекла енормно богаство. И та катастрофална социјална слика се одржава сталним задуживањима на рачун будућих генерацијa;

ba5

Црна Гора је постала земља безакоња у којој су грађанска права брутално погажена;

Етичке вриједности које су традиционално красиле друштво у Црној Гори су потпуно деградиране;

У Црној Гори је на дјелу отворена дискриминација и насилна асимилација непожељних националних и језичких заједница путем ускраћивања елементарног права на образовање и културно уздизање на својим језицима као и спречавање запошљавања у државним органима, предузећима и установама;

Слобода се не поклања, она се осваја

Зато сви ми вечерас окупљени у Беранама:

Имајући у виду наведено, сматрамо нашом обавезом да позовемо грађане Црне Горе на демократску побуну јер смо одлучили да зауставимо опасни режимски пројекат по коме ће чак и потомци обесправљене и опљачкане већине грађана постати слуге потомцима садашњих властодржаца;

У Црној Гори је и у прошлости било гладних људи али они никада нијесу видјели тако обијесно владање, брутално иживљавање и разуздано расипништво богате мањине као сада. Када је још та несрећна и понижена већина упозната са чињеницом како је владајућа врхушка властити иметак стекла пљачком и крађом заједничких, добара која су подједнако припадала свима, онда је захтјев за хитним исправљњем неправде потпуно очекиван и оправдан.

Имајући све ово у виду, дубоко свјесни положаја у којем се налазе ова земља, наша је дужност да позовемо све грађане на узбуну што и вечерас радимо.

Пред нама је вријеме промјена које су снажно захватиле и државе Европске уније. Свједоци смо најновијих дешавања у тим земљама гдје људи жељни правде, слободе, демократије устају и буне се против неолиберланог примитивног капитализма, који угрожава основно право на живот достојан човјека. Црна Гора, данас, не смије пропустити ову историјску прилику већ се и она мора изборити за слободу и демократију.

Демократски фронт позива грађане на мирне протесте а Предсједништво ДФ исказује потпуну спремност да их предводи и преузме одговорност за резултате који ће проистећи из такве политичке акције. Управо је наша обавеза и „најсветије од свих права и најнеопходнија од свих дужности“ да мирним и упорним протестима доведемо до пада владe Мила Ђукановића а након тога изаберемо прелазну Влада која је наш први политички циљ.

Прелазна Влада је једина у могућности да успостави повјерење у слободне изборе и у накраћем року изгради укупни амбијент за њихово одржавање. Након тако организованих избора напокон би се успоставило неприкосновено демократско и уставно правило да је грађанин суверени носилац власти а слободно исказана већинска воља грађана неопходно потребан услов за избор демократске Владе.

У циљу што ефиаксније припреме, организације и вођења протеста ДФ ће формирати организациони одбор који ће бити отворен за све субјекте који су сагласни са овим Прогласом.

Зато, позивамо све слободоумне и храбре, све одлучне и неподмитљиве, све који се осјећају пониженим и превареним, све којима је доста сиромаштва, неправде, корупције и криминала, све који су због отвореног лоповлука остали без посла, све младе чија је будућност у овим околностима више него неизвјесна, да нам се придруже јер:

Слобода се не поклања, слобода се осваја!

Зато сви на протесте!

Слобода тражи људе! 

Видимо се у Подгорици, 27.септембра 2015. године!

Концерт Ван Гога

Грађанима Берана вечерас је поклоњен концерт, на којем ће наступити групе Ван Гог, Зоон политикон, ДСТ, као и пјевачи Петар Девић, Гула Пејовић и Душан Вујовић (Криви торањ).

34 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Браво Новаши и Мандићу, нигдје ни једна српска застава. Доминирају црвено-жуте поњаве за које и ваш посланик Алексић каже да их је увео 1941. окупациони гувернер Серафино Мацолини и његов подгуз Секула Дрљевић. Ту је по нека Титова тробојка са петокраком, то се мора признати. Видим и по неку руску заставу и Путинову слику, то је она малограђанска предрасуда о глупим Русима пуним пара који ће да улажу у сељачке странке.

  Данашњи датум је устанак српског народа против 12. јула 1941. и Петровданског сабора који је тада одржан под овим црвено-жутим заставама којима су данас махали Новаши у овом српском граду. Очекујем хитну реакцију градоначелника Шћекића и његово ограђивање од ове антисрпске манифестације.

  • 0
   0

   A, sad je znači problem u zastavama? Sad nismo ni Srbi? To što se par crvenih zastava Radničke parije pomiješalo sa nekoliko državnih koje je donio PZP, to je sad veliki problem…A, zašto ne pomeneš one procjene o broju podržavalaca DF-a, ono o granici cenzusa i slično 🙂
   Po ovoj vrućini, na praznik, ni DPS ne može da skupi ovoliko ljudi.

  • 0
   0

   СЕКУЛА МИРАН
   ЧИТАЈ ПЕЦО ДРЕЦО ШОЋ
   ТАНДАРА МАНДАРА БРОЋ

   NAJAVA STVARANJA REFORMSKE KOALICIJE
   Jos krajem prosle sedmice bilo je gotovo sigurno: od reformske koalicije nece biti nista. Tako su se, barem javno, izjasnjavali oni od kojih je zavisila odluka o stvaranju saveza – lideri vladajuceg DPS-a. Medjutim, ove nedjelje odrzana su dva sastanka predstavnika DPS-a sa liderima opozicije. Sastanci su obavljeni iza zatvorenih vrata. Daleko od ociju javnosti vlast i dio opozicije se pokusavaju dogovoriti o izbornom savezu. Po oskudnim vijestima koje su sa sastanaka procurile koalicija DPS sa SDP, Narodnom strankom i SDA gotovo izvjesna. Sa liberalima se pokusava potpisati akt o nenapadanju, a dvije albanske partije ce zbog specificnog izbornog sistema, najvjerovatnije, ostati van koalicije.
   Ako ovaj dogovor prodje, politicka geografija Crne Gore bice posve izmijenjena, kao i pozicije politickih stranaka u izbornoj utakmici koja je prakticno vec pocela.
   Prije ovih sastanaka niko, sa sigurnoscu, nije znao da odgonetne hoce li biti koalicije demokratskih snaga, potpisnica jesenjeg Sporazuma Vlade i demokratske opozicije. Jasno je jedino bilo da su se liberali, posto nijesu dobili „ozbiljnu ponudu od DPS-a“, odlucili na samostalan nastup, dok su socijaldemokrate i narodnjaci mnogo prije raspisivanja izbora pozivali na zajednicki nastup. Protivnici koalicije spocitavali su im slabost i strah od kraha u maju, a prvaci NS i SDP-a upozoravali su da je njihov jedini motiv stvaranje fronta protiv crveno-crne koalicije iz Beograda i unitarizacije zemlje, koja je saveznistvom Milosevica i Seselja objelodanjena kao zvanicna politika Srbije.

 2. 0
  0

  Заставе Новаши, гдје су вам српске заставе? Зашто сте организовали прославу Дана државности НДЦГ и то под црвено-жутим фашистичким заставама? Ви сте промашили општину, са оваквом иконографијом сте требали на Цетиње а не у Беране. Зато вам није ни дошао ниједан Беранац на овај тужни скуп јуче.

  • 0
   0

   Не осврћите се на коментаре овог удбаша из расадника удбашког, рахметли НС. Мјесецима је ординирао на порталу покушавајући да „убиједи“ Мандића како би за НОВУ било најбоље да се ослободи „удбаша“ Даниловића, да би одмах након што је овај напустио странку почео са припремљеном удбашком пропагандом како је отишло „најбоље из НОВЕ“. Иначе отац Секулица је као и цјелокупно друштванце из рахметли НС опсједнут фалусом Мила Ђукановића, јер их је овај збацио са тог „врха“ после беранских избора. Беране су им, и због тога, рана жива. А они би да се врате на позицију 🙂

 3. 0
  0

  Сад се види да Даниловић није напустио Нову већ је напустио ПЗП. Нова је само промјенила име и сад се зове Демос а чине је Даниловић и остали чланови некадашње Нове који нису били за утапање странке у ПЗП Меда Земунца.

  Ове слике са усташким црвено-жутим заставама су опомена нама Србима да случајно свој глас не дамо Војводи и Земунцу. И наравно, да случајно не залутамо на њихове протесте у септембру (ако их буде, мада сумњам) јер ће и нас овако осрамотити махањем овим најогавнијим заставама које постоје.

 4. 0
  0

  Ово је доказ да са Мандић инж Војводом, Срба у НДЦГ неће бити у наредних 10 година. Хоће чоче да ДПС „пријебаче“ у ДФ с црвених крпетинама, а не знају да се српска политичка снага оваквим потезима растаче, а у Парламенту ништа што је у нашу корист не пролази. Пих олоши неспособни.

 5. 0
  0

  …да не би било да само критикујем, предлажем да се вратимо на концепт Српске листе, или коалиције српских странака…барем да сва наша снага буде на једном мјесту…Овако разбијени са аветињом на челу „највеће српске странке“ ми смо капут.

  • 0
   0

   Они пате од комплекса ниже вриједности који им ствара систем и имају жељу да се конвертују у Црногорце. Зато Меда и држе уз себе, да би то што безболније урадили. Видиш горе ову врану како ми одговара да су то Медове заставе а не њихове, то је управо то „кување жабе“. Према томе, за нас је сада много безболније гласати за ДПС или неку албанску странку јер знамо да они неће претапати Србе у Црногорце. Нова је најпогубнији политички избор за Србе данас.

 6. 0
  0

  Bio bi red da ovi dugogodisnji neuspjesni politicari prepuste vodjenje srpskog naroda nekim hrabrim,nepotkupljivim,inteligentnim snagama.

 7. 0
  0

  Ako je bilo 2000 ljudi 1900 je iz Nove.Ne treba dozvoliti da na racun srpskih glasova u parlamentu posle sledecih izbora sjedi neko drugi.jos smo na vrijeme da na civilizovan nacin izadjemo iz DF

 8. 0
  0

  Svaka cas za DF vi ste jedina prava opozicija samo naprijed.Ne obracati paznju na komentare nepomenika i ljudske tranje zvanog sekula i njegove druzine.

 9. 0
  0

  Smoje legendo vjerovatno treba da se prepusti velikim srbima lekicu becicu milicu abazovicu rakcevicu danilovicu i pokojnoj narodnoj stranci neka hvala nego lakse ti je pa glasaj njih i ne sjekiraj se .

 10. 0
  0

  Тамо није било Срба, једино су кратко боравиле Медове реформске одсрбице из Пг и Нк.

 11. 0
  0

  Хахаха, бановали ме из редакције. Можете ли ниже да паднете Новаши? „Хало Гојко, молим те бануј овога, пропадосмо начисто“. Хахаха, а тобоже се боре за власт!

 12. 0
  0

  Ко ће да одговара због наметања Ћакија Лекића српским бирачима?

 13. 0
  0

  AKO SLOBODA TRAZI LJUDE, KAKO CE DO NJE DA NAS POVEDE NOVA I PZP? Neka mi neko odgovori. Nije provokacija nego pitanje, pa bih se i ja prikljucio…

 14. 0
  0

  Svi koji ne podrže ovaj protest biće direktno odgovorni za opstrukciju demokratizacije Crne Gore. Ko vjeruje da je moguće na ovakvoj sprdačini od izbornog procesa smijeniti režim, taj je direktni saučesnik režima. Koliko vidim izborima se raduju URA i Demokrate. Prvi su izašli sa prepisanim programom SDPa i njihovim bivšim kadrovima, a od ovih drugih je i Lekić jasniji u stavovima, koji inače i dalje nastavalja da vodi demagošku politku. Svaka čast DFu. Protesti se moraju podržati.

 15. 0
  0

  Samo naprijed 27.09.2015. je veoma brzo.Svi na proteste.Lideri DF-a ne obazirite se na zavidne i zlurade komentare.Ovakvi do podne misle loše drugome, a od podne i sebe i drugome.
  ,,Psi laju, a karavani prolaze“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here