Насловна Политика ДФ: Прва фамилија се устремила на ЕПЦГ

ДФ: Прва фамилија се устремила на ЕПЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Свједоци смо убрзавања пљачке и коначног уништења црногорске привреде од стране прве фамилије и шачице повлашћених, и то по већ устаљеном и препознатљивом клишеу. Међутим, за разлику од досадашњих пљачкашких активности, овог пута се прва фамилија устремила на најзначајнији, највиталнији и, реално, најважнији развојни сектор у Црној Гори – на енергетски сектор, односно на ЕПЦГ као најзначајнију компанију, наводи се у саопштењу предсједништва Демокртског фронта.

„Наравно, у свему томе, неупитна је сервилност нелегитимне Владе, која беспоговорно спроводи све оно што фамилија смисли. Наиме, продаје се 2.617.920 акција Рудника угља из Пљеваља по цијени од 6,5 еура за акцију. Укупна вриједност трансакције износи нешто преко 17 милиона евра, док номинална цијена износи 4,2 еура“, истичу из ДФ-а додајући да грађани треба да знају да је у питању, као и увијек до сада, договорени аранжман.

„Предузеће А2А је већ спасавало Прву банку грађанина А. Ђукановића, али је питање ефикасније организованости ЕПЦГ или улагање у развој електро-енергетског сектора, апсолутно изостало. Дакле, продаја два милиона акција се односи на А2А, односно 39,5%, а акције А. Ђукановића у износу од 617.920 акција или 12,2%. У питању је систем власничког преузимања. Рудник угља је у огромним дубиозама, толиким да може да се размишља и о увођењу стечаја у ову компанију“, казали су из ДФ-а.

Наводе и да грађани и укупна јавност морају да добију одговор на низ веома простих и логичних питања.

„Зашто Влада није донијела одлуку о структурном реструктурисању РУП и припајању ЕПЦГ? Зашто ЕПЦГ изражава заинтересованост за куповину акција, а не за реструктурирање Рудника угља путем припајања, чиме се једино може постићи синергија и оптимизација рада термоенергетског сектора, како се то констатује у нацрту Одлуке Скупштине акционара? Зар није, а с обзиром на чињеницу да је Рудник угља у великим дубиозама, озбиљно доведена у питање номинална вриједност капитала од 21,4 милиона еура? Шта ће ЕПЦГ моћи да уради као власник у дијелу смањења трошкова рада и оздрављења РУП-а, а што нијесу могли ранији власници? То се, евентуално, може постићи организационим промјенама – припајање Рудника угља ЕПЦГ-у, уколико би валидне анализе показале оправданост таквог процеса. У сваком случају, да ли је сачињена експертска анализа предложеног власничког преузимања Рудника угља? Ако јесу, какви су њени резултати? Без такве анализе свака одлука о преузимању је више него ризична, а несумњиво може бити изузетно штетна по ЕПЦГ. Из тог, наравно, може произаћи појединачна одговорност“, казали су из ДФ-а.

Предсједништво ДФ-а тврди да је у овом случају посебно занимљива улога А2А, која продаје све своје акције у Руднику угља, односно 39,5%, по знатно већој цијени Електропривреди, управо компанији у којој је један од власника.

„Јасно је да једину праву корист из читаве ове малверзације има прва фамилија, односно њен најмаркантнији представник, грађанин А. Ђукановић“, закључује се у саопштењу Предсједништва ДФ-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here