Насловна Политика ДФ: На бирачком мјесту да буде уређај који препознаје отисак прста

ДФ: На бирачком мјесту да буде уређај који препознаје отисак прста

2
ПОДИЈЕЛИ

Демократски фронт (ДФ) предложиће измјене и допуне четири закона која се односе на изборно законодавство, којима је, између осталог, предвиђено да на бирачком мјесту буде уређај који препознаје отисак прста.

Посланица ДФ-а, Бранка Бошњак казала је да измјене требало да предложи Влада изборног повјерења и да то је требало да буде њихов први и основни задатак који су требало да уврсте у споразум.

„Међутим, видимо да ни након 40 дана никаквих помака нема што се тиче изборног законодавства, односно конкретних ствари које се тичу изборног процеса, већ нас замајавају неким, по нама, много мање важним питањима“, казала је Бошњак на конфренцији за новинаре.

Она је рекла да ће ДФ затражити да се предлози закона по хитном постуку уврсте у дневни ред сједнице парламента која почиње сјутра.

Она је објаснила да ДФ предлаже да се у Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о избору одборника и посланика комплетира изборна идентификација бирача, односно да се на бирачком мјесту уведе уређај који препознаје отисак прста како би се отколониле све дилеме које се тичу лажних личних карата и тога да ли је особа која се појављује лице које је идентификовано или се ради о неком другом.

„То је кључна измјена, а за остале смо процијенили да су се у овом периоду показале као неопходне, јер све ствари нијесу биле конкретизоване и прецизиране законом па смо имали различита тумачења“, рекла је Бошњак.

Она је навела да ДФ у Закону о бирачком списку тражи да сви подаци који су уписани буду доступни партијама, а не само само електронски извод из бирачког списка.

„Него да имамо могућност увида и у фотографије да би и ми могли да контролишемо да ли су то заиста те особе које су у бирачком спсику и да ли има лажних личних карата“, прецизирала је Бошњак.

Она је казала да ће предложити и измјене којим ће покушати да унаприједе Закон о црногорском држављанству.

„Покушали смо да га унаприједимо, јер је најстрожији у односу на државе региона, у мјери која би била прихваљива за све. Ту смо урадили низ измјена које смо и онда као радна група усагласаили“, додала је Бошњак.

Како је казала, у Закону о измјенама и допунама Закона о регистрима пребивалиша кључна је измјена, коју предлаже ДФ, брисање особа које не пребивају у Црној Гори, а воде се у регистру.

„То јесте, да се да се омогући надлежном органу да може да избрише лице које не пребива у Црној Гори, а налази се у регистру пребивалишта“, појаснила је Бошњак.

Она је казала да ће предложене измјене бити „лакмус папаир“ за опозцију у влади како би се видјело колико су спремни и искрени да дођу до фер избра у мјери која је за ово кратко вријеме могућа, а колико су их неки други интерси водили да буду у реконструисаном кабинету Мила Ђукановића.

Посланик ДФ-а, Милутин Ђукановић је казао да ће, уколико се ови предлози не усвоје, то додатно урушити повјерење у изборни процес.

„Нажалост, бивше опозиционе колеге нијесу интересовале ствари које би омогућиле да се избори, колико толико са техничког аспекта могу одржати. Очигледно је важније било да се у владу баве стварима које се суштинскуи не односе на изборни процес“, оцијенио је Ђукановић.

Он је истакао да је дорада електронске идентификације неопходна, јер је МУП искомпромитовао законске норме и није их испоштовао приликом наручивања опреме.

Ђукановић је оцијенио да је због тога сада једина могућност да се уведе уређај који ће да скенира отисак прста и упореди га са базом података.

„То је технички једноставно изводљиво, нијесу потребна превелка средства, јер ако остана оваква електронска идентификација бирача, да уређаји не могу да разликују неке картице, цртеже и сличице од стварних документа, мислим да то не може допринијети изградњи повјерења у изборни процес“, оцијенио је Ђукановић.

Он је у вези са регистром пребилашта казао да се преко 80 хиљада бирача који немају пребивалиште у Црној Гори налази у бирачком списку.

„То треба ријешити тако што ће МУП, који сада води регистар пребивалиша, да упореди базу података бирачког списка са разним евиденцијама државних органа – са пописом становништва, са базом података здрвствених осигуранука и са другим базама које се тичу струје, воде и комуналија“, појаснио је Ђукановић.

Он је додао да ће се за бирача којег нема у попису становјиштва, нити је здрасвтени осигураник, показати сумња да он не пребива у Црној Гори.

„Онда смо предложили да се тим бирачима пошаље опомена или обавјештење да у року од 30 дана потврде да имају пребавиште у Црној Гори“, навео је Ђукановић.

Он је указао да је то је тврда уставна норма, да гласач мора да има пребивалиште у трајању од 24 мјесеца у држави у којој остварује право гласа.

„Очекујемо да сви који желе поштене изборе прихвате ове предлоге“, поручио је Ђукановић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here