Насловна Политика ДФ: Јавни сервис у служби владајућег режима

ДФ: Јавни сервис у служби владајућег режима

0
ПОДИЈЕЛИ

Ако по дефиницији јавни сервис има обавезу да обрађује и емитује теме од јавног интереса за све грађане и да његује високе професионалне стандарде, онда је јасно да црногорски јавни сервис не испуњава ни минимум прописаних критеријума, кажу из Демократског Фронта.

df-pg1

„Дефиниција за „наш“ Јавни сервис била би – Телевизија у служби режима на власти. Зато и није случајно да се чак и европске институције у својим закључцима критички осврћу на непрофесионалност и политичку пристрасност црногорског јавног сервиса.  Да су новинари и уредници РТЦГ свој рад подредили интересима ДПС могли смо се изнова увјерити гледајући информативни програм посљедњих неколико дана. Није ништа ново да гледајући оно мало програма што произведе РТЦГ стичемо утисак да живимо у земљи снова, земљи економског просперитета и развијене демократије“, додаје се у саопштењу.

„Дакле, не очекујући да на Јавном сервису гледамо само приче које критикују актуелни режим, ипак остајемо запањени најјефтинијом пропагандом коју смо имали прилике да гледамо у Дневнику, о новом подгоричком градоначелнику – Мигу , који све више треба да подсјећа на свемоћног Мила. Све и да повјерујемо у сервирану нам причу, а тешко да то можемо, као прво и најлогичније питање након одгледаног прилога јесте – зар не постоје службе у оквиру главног града, или можда професионалци задужени за комуникацију са грађанима који би ваљда требало да раде тај посао, а за који уосталом и примају плату? Овако, остаје само запањеност и горак укус јефтине и кич пропаганде која, између осталог, показује колико новинари и уредници Јавног сервиса потцјењују гледаоце вјерујући да им могу „продати“ бајку у својој режији“, кажу из ДФ-а.

„Ако и повјерујемо, зашто не бисмо сви написали по један мејл свемоћном Мигу, а имали бисмо о чему, и онда позвали Јавни сервис да заједно чекамо позив који се не одбија. Можда ће и неки грађанин без чланске карте владајуће коалиције имати среће да га назове градоначелник, и то касно у ноћ кад заврши многобројне обавезе.“

„Зар није обавеза новинара јавних сервиса, па и овог „нашег“ да се, осим што хвали властодршце, бави рецимо неиспуњеним обећањима извршне власти. Ваљда је то у интересу грађана, који и финансирају „свој„ Јавни сервис. Зар није логично и да се у емисији РТЦГ у којој гостује министар туризма чује и другачије мишљење о стању у тој области, него да слушамо и гледамо самозадовољног министра, који, онако сам и неузнемираван у студију, изриче похвале на рачун Јавног сервиса. То нас и не чуди, него само још једном потврђује за кога ради телевизија „ свих грађана“.

„Нажалост морамо закључити да нема наде да ће са овом уређивачком политиком, и овом партијом на власти грађани Црне Горе добити СВОЈ јавни сервис, осим што ће из године у годину слушати вапаје за повећањем буџета телевизије која готово да и не производи сопствени програм“, закључују из ДФ-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here