Насловна Политика ДФ и независни посланици парламенту Словачке: Не ратификујте Споразум

ДФ и независни посланици парламенту Словачке: Не ратификујте Споразум

1
ПОДИЈЕЛИ
Демократски фронт

Демократски фронт и дио независних посланика упутили су писмо колегама из Парламента Словачке у коме траже да на сједници која ће се одржати данас не гласају за ратификацију Споразума о приступању Црне Горе НАТО-у. Они су претходно писмо исте садржине упутили и парламенту Словеније и парламенту Мађарске. Из ДФ-а истичу да Црна Гора у овом тренутку није спремна да одлучује о тако важном питању као што је то чланство у НАТО и да би се ово питање морало рјешавати на референдуму у амтосфери макар минималног повјерења између супростављених опција у вези легитимитета власти.

Остатак саопштења ДФ-а преносимо у цјелости:

Евентуално учлањење Црне Горе у НАТО, без обезбијеђене већине на фер и слободном референдум, довело би до ескалације дубоке политичке и институционалне кризе у којој се Црна Гора налази од 27. септембра прошле године, када је Демократски фронт, покренуо велике протесте.

Демократски фронт сматра да се питање чланства Црне Горе у НАТО мора ријешити на фер и слободном референдуму у атмосфери, макар, минималног повјерења између супротстављених опција у вези легитимитета институција власти.

У писму се наводи и да „Црна Гора у овом тренутку, у сусрет спорним изборима који ће се опет одржати у амбијенту неповјерења и спорног легитимитета, није спремна да одлучује о тако важном питању као што је чланство у НАТО, па Вас позивамо да не ратификујете Споразум и тако не продубљујете кризу у Црној Гори и подјеле које већ постоје, а које се не могу превазићи преварама и изборним крађама.”

Потписници писма су потпредсједник Скупштине Црне Горе др Бранко Радуловић и посланици Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић, др Љиљана Ђурашковић, др Бранка Бошњак, Предраг Булатовић, др Страхиња Булајић, Славен Радуновић, Коча Павловић, Владислав Бојовић, Емило Лабудовић, Вељко Васиљевић, Милутин Ђукановић, Јанко Вучинић, др Будимир Алексић, Обрад Гојковић, др Новица Станић и Младен Бојанић.

Писмо је упућено појединачно сваком посланику Парламента Словачке.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ја бих додао нешто овом писму, да боље разумеју словачки парламентарци, да схвате колико је нама догорело до ноката:

    Браћо једнокрвна, сетите се, док корачате или возите Булеваром Светозара Милетића, у Братислави, колико се Он борио за ваше претке у бечком парламенту, кад је глад косила Словаке. Нисте имали тада нити једног Словака међу парламентарцима „црно-жуте“ монархије, а Срби су имали једног, али сјајног – Светозара Милетића, који је својим Говором, Трудом и Срцем надјачао мађарске посланике који су се залагали да Монархија оставе Словаке да помру од глади. Загрмео је бечом глас Светозара Милетића! Придобио је он у пармаменту већину за то да се помогне гладним Словацима – и ваши преци су добили неопходну помоћ, због које су они остали живи и због које сте сада и ви, потомци живи. Светозар Милетић је касније платио својим физичим и психичким здрављем цену плаћену због изгарања преко мере и за Вашу и нашу Ствар! Сетите се, док корачате или возите Булеваром Вука Караџића, у Братислави, који име носи по оном Вуку, који је помогао вашем Јану Шафарику! Сетите се и тога да је Вук родом из Црне Горе… На крају, премда нерадо, подсећам се да су бабице које су породиле недоношче које управо пуни 10 година – били ваши! Она два бивша КГБ, а онда и Америчка шпијуна, онај пјано и онај бивши „високи“ из Сарајева – Словаци су! Јесте да ми се десетине Словака у ових 10 година извинило због нечасне улоге те двојице сународника, али ви нам, ипак, дугујете братску помоћ! Дужни сте показати толико куражи да барем својим неприхватањем срамоте оперете свој образ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here