Насловна Политика ДФ: Финансирање само из буџета

ДФ: Финансирање само из буџета

1
ПОДИЈЕЛИ

Demokratski-front-logo-1

Из Демократског фронта саопштено је, да Амандман скупштинског одбора на Закон о финансирању партија предвиђа да се странке које су већ ушле у парламент, могу задужити код банака, а да држава дио новца намијењен за њихово редовно финансирање, преусмјерава банци за рату, преноси агенција Мина.

Милутин Симовић, Функционер ДФ, појаснио је да амандман, који је једногласно усвојио скупштински Одбор за економију, финансије и буџет, не предвиђа давање гаранција за кредите које би партије подигле током кампање, већ да се задуживање односи на странке које су већ у парламенту.

,,Предлог је да парламентарне странке, које су већ ушле у парламент, могу да се задуже код комерцијалних банака, а да држава преусмјерава средства за враћање кредита, да новац не уплаћује странкама, него банкама“, саопштио је Ђукановић агенцији Мина.

Банке траже јачу заштиту

Према његовим ријечима, банке би биле задовољне ставом државе да се одређени дио новца, који заправо представља рату кредита, уплаћује директно на рачун банке, а износ који би требало да буде уплаћен странкама за редовоно финансирање, умањи за износ те рате.

,,Пошто ми немамо имовине, а банке траже неке гаранције, тражиле су да држава директно њима уплаћује. То су такозвани уговори о асигнацији и не видимо шта је спорно, није то класична гаранција као што је за друге кредите“, казао је Ђукановић.

Постојаће и ограде за случај да дође до распуштања парламента

,,Проблем је што странке немају имовину, а банке су тражиле појачане гаранције, осим наших личних, да функционери заложе мјенице личне, чак и имовину своју“, рекао је Ђукановић.

Како је казао, то је недовољно банкама и оне траже јачу заштиту, која се односи на склапање уговора о асигнацији.

,,Гдје би држава, умјесто да нама пребаца комплетан износ за редовно финансирање, тај износ умањивала за рату кредита и директно га уплаћивала банци. Тако је то замишљено и тако је причано на сједници Одбора“, додао је Ђукановић.

Ђукановић: Нико није луд да даје гаранције неком 20 дана пред изборе

То нијесу никакве гаранције, већ уговори о асигнацији. ,,Банкама је то довољно, тај уговор о асигнацији. Видим да је то лоше протумачено“.

Према ријечима Ђукановића, што се финансија тиче, партије су зависне од државног буџета. ,,Више од 99 одсто прихода Нове српске демократије је из буџета, донације су симболичне или их готово и нема“.

,,Спремни смо да се угради у закон да се забране све донације, било какве, да се само могу финансирати из буџета. Ми нијесмо предузеће и мислим да би то паметно било и спремни смо да се укину донације странкама, да примања за странке могу да буду само из буџета, да нема донација ни од правних ни од физичких лица, то смо спремни да уђе у закон“, казао је он.

Странке једногласно подржале

,,Ко може да тражи гаранције од државе пред изборе, а никоме се не може гарантовати да ће ући у парламент. Ко би могао да тражи да му држава гарантује за 100 хиљада еура кредита, а да нема неку гаранцију да ће то бити враћено“.

Он је рекао да су спремни чак, да у моменту кад добију кредит, уколико се крене у распуштање парламента, искључиво од прихода намирује та кредитна обавеза.

,,Значи, да нема рате више. Ако је рата пет хиљада, а примамо 25 хиљада мјесечно, да свих 25 хиљада иде банци, ето то смо спремни ако дође до распуштања парламента и онда да се одмах наплати кредит“, додао је Ђукановић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    nije problem izračunati koliko godina koja stranka TRAJE A NJENI POSLANICI MUZU pare iz budžeta za svoje plate. ONI da daju manji procenat od kamate banke od svojih para ZADUŽIVANJE NEPOTREBNO

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here