Насловна Друштво ДФ: Антидржавним односом према ресурсима биће уништена алуминијска индустрија

ДФ: Антидржавним односом према ресурсима биће уништена алуминијска индустрија

2
ПОДИЈЕЛИ

Колонијалним и антидржавним односом овог режима и њиховог тајкуна Црна Гора ће кроз десетак година остати без црвених боксита и без реалних претпоставки за развој алуминијске индустрије, саопштио је данас члан Предсједништва ДФ-а и замјеник предсједника ПзП-а, проф. др Бранко Радуловић. Он је упитао да ли ће инспекцијске службе испитати еколошко стање око КАП-а и утицај континуираног тровања грађана на епидемију канцерогених обољења те у име ДФ-а најавио да ће да ће ова опозициона групација, када буде на власти реализовати све оно на шта су упозоравали, нудили рјешења, судили се, трпјели увреде и разне етикете од „ове незнавене и криминогене власти и њихових тајкуна, а иза које ће остати само еколошки геноцид, израубовани ресурси, дугови и огромни технолошки заостатак“.

Саопштење др Радуловића преносимо у цјелости:

Чекао сам, као редовни професор и један од челника Демократског фронта да, неко од мојих универзитетских колега и некадашњих челника алуминијске индустрије, који то добро знају, или макар нека од политичких партија која то мора да зна, реагују на изјаве млађане министарке Секулић и наводног власника приликом пропагандистичких посјета Руднику боксита и КАП-а. Нико ништа а у питању је један од најзначајнијих црногорских потенцијала и његово трајно уништење. Још једна потврда мог убјеђења да Црна Гора нема интелектуалне елите. Једино, као увијек до сада, реагује Демократски фронт.

Приликом пропагандистичке посјете Руднику боксита министарка Секулић и наводни власник Рудника, су изјавили да ће Рудник ове године експлоатисати и извести у Пољску и Кину 1.200.000 тона боксита и да ће из тог посла приходовати 50 до 55 милиона долара. Такође су славопобједнички изјавили да ће се новом инвестицијом од 3 милиона евра експлоатисати и извозити 45-50.000 тона боксит на мјесечном нивоу, што је на годишњем нивоу око 600.000 тона. За сваког нормалног човјека, посебно уколико он штити струку или јавни интерес, ови подаци и чињенице су застрашујући.

Наиме, црвени боксити су необновљиви ресурси и њихове залихе у Црној Гори су веома ограничене, посебно оне квалитетне. Утврђено је да укупне билансне резерве црвених боксита износе свега око 20 милиона тона, а најоптимистичкије прогнозе говоре о количини од 50 милиона тона. Значи, са оваквим колонијалним и антидржавним односом овог режима и њиховог тајкуна Црна Гора ће кроз десетак година остати без црвених боксита и без реалних предпоставки за развој алуминијске индустрије. Колико је ово антидржавна и незнавена политика показују и бројке. Од 1.200.000 тона боксита производи се 300.000 тона алуминијума, који са средњим и високим технолошким садржајем има потенцијал укупног прихода много већи од 3 милијарде евра и могућност ангажовања више од 10.000 запослених. Упоредите то са подацима које је изнијела ова „господа“, па се лако може доћи до закључа у каквом је стању Црна Гора и којим путем идемо.

Приликом сусрета ове „господе“ у КАП-у славодобитични су даване изјаве о производњи 3.200 тона примарног алуминијума и прогнозама за август од 5.200 тона. Такође су најављивали производњу силумина и трупаца. Истине ради, док није дошао на власт овај режим, КАП је деведесетих мјесечно производио и 10.000 тона алуминијума, радила је фабрика силумина и била је завршена реализација пројекта производње хомогенизованих трупаца, уз то се производио цио спектар ливених, ваљаних и пресованих алуминијских производа.

Чекам да ли ће реаговати ико од професора из ове области, искусних инжењера који знају о чему причам, да ли ће која политичка партија се огласити, посебно ови млађани генијалци који најављују препород Црне Горе. Питам се да ли ће се који новинар позабавити овом темом и овим на шта упозоравам. Да ли ће инспекцијске службе испитати еколошко стање око КАП-а и утицај тог континуираног тровања грађана на ову епидемију канцерогених обољења. Да ли ће ова Влада ограничити концесије на експлоатацију боксита, јер се резерве не користе рационално. Бојим се да ће ово моје реаговање, као и свих 27 година, остати само празно слово на папиру.

Сигуран сам једно, да ће Демократски фронт када буде на власти реализовати све оно на шта смо упозоравали, нудили рјешења, судили се, трпјели увреде и разне етикете од ове незнавене и криминогене власти и њихових тајкуна, а иза које ће остати само еколошки геноцид, израубовани ресурси, дугови и огромни технолошки заостатак.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Предсједништва ДФ-а и замјеник предсједника ПзП-а, проф. др Бранко Радуловић. Он је упитао да ли ће инспекцијске службе испитати еколошко стање око КАП-а и утицај континуираног тровања грађана на епидемију канцерогених обољења те у име ДФ-а најавио да ће да ће ова опозициона групација, када буде на власти реализовати све оно на шта су упозоравали, нудили рјешења, судили се…….

  narod se truje ,a da se obolijeva od kancera uzrokovano otpadom u jezero koje je u neposrednoj blizin vise je nego sigurno.Jedan od najvecih kobminata u Evropi ako i ne najveci nalizi se u Franscuskoj u zaledju Lionskog zaliva.Kombinat je sagradjen 66 ili 68 i da do 2014 niko nije znao da otpad ide u more,tek kada su ribari poceli da love crvenu ribu poceo je larm.
  Franscuska je odavno clan Eu u kojoj postoje zakoni rigorozni za otpadne vode ,medjutim ni do danas nijesu uradili nista za poboljsanje istog.
  Bilo bi dobr ovo prevesti na Srpski

  https://youtu.be/Wucz8nIrXYE?t=15

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here