Насловна Политика Десет ратника ИСИС под присмотром српских служби

Десет ратника ИСИС под присмотром српских служби

0
ПОДИЈЕЛИ

Србији тренутно не прети реална опасност од терористичких напада ИСИС, али домаће безбедносне службе помно прате корак свих за које знају да су повезани са овом организацијом, а таквих је, према речима Момира Стојановића, председника скупштинског одбора за одбрану и безбедност, десетак у рашко-полимској области.

ISIS

„Сви њихови контакти и свако њихово кретање је под присмотром безбедносних служби“, каже за „Блиц“ Стојановић који је и бивши шеф војне безбедности.

Он додаје да потпуно нови аспект претњи чини потенцијално присуство бораца ИСИС међу мигрантима, којих између 1.000 и 1.500 свакодневно прелазе границе Србије.

„Људи који их воде често код себе имају и по 10.000 долара. Питање је одакле је тај новац, ко то плаћа“, каже Стојановић и додаје да тренутно још око два-три милиона миграната чека у Турској да буду пребачени у Европу, и да би и на њих требало обратити пажњу.

У Србији је, како каже, тренутно око 67.000 миграната и не треба искључити могућност да међу њима има убачених бораца ИСИС.

„Опасност од терористичких напада тренутно не постоји и наше службе безбедности предузеле су све неопходне мере. С таквим стварима се, међутим, никад не зна па зато не треба у потпуности искључити и ту могућност“, каже Стојановић.

Он истиче да у самој Србији нема кампова за обуку бораца ИСИС, али не искључује могућност да центара за обуку има у окружењу, пре свега на Косову и Метохији и БиХ.

„Знамо да је у рат у Сирију отишло 37 држављана Србије. Седморо их је погинуло. Са Космета их је, међутим, отишло око 300“, наводи Стојановић.

ИСИС према његовим речима, представља претњу за Србију онолико колико то процене они који држе под контролом ове екстремисте.

„Постоје разни контроверзни подаци, поред осталог о томе како ИСИС појединим државама запада продаје нафту по цени од 20 долара за барел“, каже Стојановић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here