Насловна Друштво Десет хиљада високошколаца без посла

Десет хиљада високошколаца без посла

1
ПОДИЈЕЛИ

zdenka popovic

Десет хиљада високошколаца налази се на евиденцији завода за запошљавање, речено је из Социјалистичке народне партије чији посланик Зденка Поповић додаје да је међу њима више од 4,2 хиљаде приправника, који су прошли Владин Програм стручног оспособљавања 2012-2013. године, као и да је двије трећине високошколаца радило у јавном сектору гдје је ионако превелика администрација, гдје се не ствара бруто друштвени производ.

,,Само је незнатан број високошколаца након стручне обуке враћен на посао, јер није постојала обавеза послодаваца за продужењем радног ангажмана“, нагасила је Поповић, додајући да је и ,,за овакав програм Влада из Буџета утрошила преко десет милиона ЕУР-а, а за наредну годину Програм ће коштати грађане Црне Горе око седам милиона“.

,,Умјесто рационалности, армија високошколаца ће се након Програма стручног оспособљавања годинама налазити на евиденцији Завода без великих шанси да нађу посао у струци”, изјавила је Поповић.

Поповић сматра да се оваквим поступањем само троше средства која би могла служити отварању нових радних мјеста у привреди, те да је на дјелу сасвим погрешан концепт запошљавања. ,,Да су у Влади схватили да чине грешку и да то индиректно признају, говори чињеница да већ у другој години примјене Програма стручног оспособљавања Влада смањује средства за његову примјену” оцијенила је она.

Поводом тога важно је рећи и да приватни сектор, на који се ставља акценат, ангажује високошколце да током обуке раде једноставне послове који послодавцима увећавају профит, те да они већином претендују да искористе бесплатну радну снагу, ,,не марећи што се на тај начин не реализује стручно оспособлљавање високошколаца за које се добијају средства од државе и чим престане финансирање државе, престаће и радни ангажман високошколаца”, рекла је Поповић.

Тиме се само ,,гаси пожар“, јер, ,,ако се нешто не промијени, имаћемо за коју годину армију високошколаца на евиденцији Завода, огромна средства утрошена из буџета, ниједно отворено радно мјесто и дестимулисање младих људи да активно траже запослење, јер то ради држава умјесто њих”, закључила је Поповић.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here