Насловна Политика Десет дана после скандала, оставку поднео хрватски судија

Десет дана после скандала, оставку поднео хрватски судија

0
ПОДИЈЕЛИ

Десет дана од избијања скандала у Арбитражном суду, у дану када је Загреб званицно одлучио да покрене поступак изласка из арбитраже са Словенијом, оставку је поднео и хрватски судија Будислав Вукас, уз тврдњу да је постојала намера да се Хрватској одузме део територијалног мора чему се он наводно противио.

hrvatska slovenija

У писаној оставци, Вукас каже да се повлачи пошто је његова држава, која га је именовала, одлучила да се повуче из арбитражног спора са Словенијом у Пиранском заливу, пренели су хрватски медији.

Вукас је на ХРТ-у рекао да га чуди словеначко именовање новог судије Француза, који је притом председник Међународног суда правде.

Сматра неприкладним да у суду од пет судија буду два Француза.

Према његовим речима, поступак у Арбитражном суду је трајао, а одлука се очекивала крајем године, те је, каже, мислио да ће моћи да допринесе њеном доношењу.

Вукас, како је пренео портал Индеx.хр, сматра да суд више нема легитимитет за даљи рад, али је указао да је одустајање од поступка по међународном праву врло компликовано.

Предвиђа се, наиме, да ће прекидање арбитражног спора доста дуго трајати.

Нисам сигуран да ће и формално, поготово у односу на став Европске уније, тај суд нестати. Верујем да ће ипак доћи до неког именовања, а кога би они могли именовати, то не знамо„, рекао је Вукас.

Питање је, казао је Вукас, како ће се све даље развијати.

Суд је имао намеру да одузме Хрватској део територијалног мора против чега сам се најжешће опирао„, тврди Вукас.

Арбитражни суд је одмах потврдио информацију о оставци Вукаса и позвао Хрватску, као што је то учинио и у случају Словеније након што је оставку поднео судија Јернеј Секолец, да у року од 15 дана предложе новог арбитра, без обзира на то што је Загреб одлуцицо да напусти арбитражу.

Уколико Хрватска не именује арбитра уместо Вукаса, председник Арбитражног већа Зилбер Гијом именоваће новог абитра.

Иначе, Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је Словенији дипломатску ноту, у којој се истиче да су се због повреде поступка стекли услови за престанак Арбитражног споразума.

Министарство је саопштило Љубљани да од одлуке Владе Хрватске о изласку из арбитраже неће примењивати Споразум, те да је са нотификацијом упознат и Генерални секретар УН који је, како се наводи, депозитар тог документа.

Министарство од Арбитражног суда очекује да одлуку о разграничењу са Словенијом донесе на основу документације која му је достављена до краја јула 2014.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here