Насловна Друштво Дерипаска тражи помоћ Москве

Дерипаска тражи помоћ Москве

0
ПОДИЈЕЛИ

deripaskaСвојевремено најбогатији руски тајкун Олег Дерипаска све је већи дужник, па ће тешко изаћи из кризе ако му не прискоче у помоћ државне банке. Дерипаскин холдинг „Руски алуминијум“ за првих девет месеци направио је чисти губитак 611 милиона долара што је пет пута више него лани. Кад се томе придодају све веће кредитне обавезе јасно је да ће Дерипаска и његови компањони Виктор Векселберг и Михаил Прохоров, покушати да убеде руско руководство да је и државни интерес да не банкротирају велике руске фабрике алуминијума од којих зависи судбина пет-шест овдашњих градова.

А експерти кажу да помоћ, ако је буде, неће бити мања од пет милијарди долара. Држава је 2008. већ спасавала „Русал“ тако што му је после велике економске кризе која је била захватила и Русију рефинансирала кредитне дугове.

Сада је цена тоне алуминијума на светском тржишту око 1.800 долара. Дерипаска као кривца за пад цена алуминијума и повећање залиха на складиштима види Кину која финансијски помаже својим металуршким комбинатима. Због тога прети опасност да се затворе неке фабрике које улазе у холдинг „Русал“. Уосталом, производња алуминијума у првих девет месеци се смањила за 5,8 посто. Компанија је негде зауставила, а негде смањила производњу. Када се све то зна, јасно је због чега је Дерипаска и у Подгорици „капитулирао“.

Дуг „Русала“ износи 10,83 милијарди долара и очекује се рефинансирање кредита. Банкари тврде да ће власницима „Русала“ бити све теже сервисирање дуга. Краткорочни дуг износи 1,6 милијарди долара.

У „Русалу“ виде спас у повећању потражње алуминијума у свету. Међутим, експерти прогнозирају да неће расти цене алуминијума, јер га има доста на складиштима. Очекује се да ће се цена алуминијума идуће године кретати од 1.800 до 1.900 долара за тону.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here