Насловна Друштво Дерипаска тражи међународни суд: Милионско обештећење због КАП-а

Дерипаска тражи међународни суд: Милионско обештећење због КАП-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник „Ен плус групе“ Олег Дерипаска послао је обавештење о арбитражи против Црне Горе због, како наводи, незаконите експропријације своје инвестиције у КАП-у и никшићком Руднику боксита. Он ће тражити обештећење у стотинама милиона евра, саопштено је из Централноевропске алуминијумске компаније, која је својевремено била већински власник и један од највећих кредитора Комбината алуминијума.

– Кроз ЦЕАК-ова улагања, Дерипаска је преузео већински део у КАП-у и у РБН-у у 2005. години после међународне кампање Црне Горе у оквиру које је тражила стране инвестиције како би финансијски спасла предузећа која су била у власништву државе и у лошем стању. Ипак, након што је остварила значајну и благовремену инвестицију у КАП-у и РБН-у од стране Дерипаске, Црна Гора је потом предузела серију непријатељских мера како би отклонила та предузећа из његове контроле – наводи се у саопштењу.

Из компаније поручују да је Дерипаска упорно покушавао да сарађује са Црном Гором како би наставио своје инвестиције у Комбинату алуминијума и Рудницима боксита. Међутим, како истичу, интензивно и дугорочно непријатељство Црне Горе према њему и проглашена намера да се те компаније ренационализирају ту су сарадњу учинили немогућом.

– Акције Црне Горе на крају су довеле до тога да је КАП стављен у неликвидност 2013, што је била мера која је уништила пуну вредност инвестиције Дерипаске.

– До данас Дерипаска није добио никакву накнаду од Црне Горе због уништавања његове инвестиције. Дерипаска тражи арбитражу против Црне Горе у складу с правилима арбитраже комисије УН за међународно трговинско право, позивајући се на инвестициони споразум између Руске Федерације и СРЈ потписан 1995. године. Место арбитраже још увек треба да се утврди, истичу у ЦЕАК-у.

Суђење на Кипру

ЦЕАК је покренуо парнични поступак против државе Црне Горе, Веселина Перишића, стечајног управника КАП-а, и компаније „Црна Гора бонус“ у кипарским судовима. Случај се односи на инвестиције ЦЕАК-а у КАП-у и покушаје компаније да тражи правни лек за незаконито присвајање инвестиција од стране Владе Црне Горе. ЦЕАК оптужује црногорску државу да је починила превару тако што је с предумишљајем навела ову компанију да уложи што је више могуће новца у погон подгоричке фабрике с намером да потом преузме ЦЕАК-ову имовину без накнаде.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here