Насловна Политика Демос: Завршни чин у луткарском позоришту, у главној улози Вујановић

Демос: Завршни чин у луткарском позоришту, у главној улози Вујановић

6
ПОДИЈЕЛИ

Поред већ офираних скандала међународних размјера о додјељивању црногорског држављанства особама са међународних потјерница, овдашња јавност је ових дана имала прилику да се упозна са још једном, најблаже речено, државном неозбиљношћу владајуће елите, наводи се у саопштењу Демоса.

Lekic demos

„Број и списак државних одликовања која су додијељивана особама из иностранства говоре о рекордно брзом деградирању ове по дефиницији озбиљне области по којој се мјери и достојанство неке земље. Није у питању само последњи скандал додјеле црногорског државног одликовања политички подобном јавном ласкавцу ДПС-а, већ се ради о створеном систему приватно–интересних критеријума ван контроле јавности. Зато није чудно да су се последњих дана појавиле утемљене јавне критике о додјели државних одликовања без озбиљних и уравнотежених државних критеријума„, казали су из ове партије на чијем се челу налаз Миодраг Лекић.

Додаје се да је врло је проблематична додјела ордена дипломатама, структура земаља из којих има највише одликованих.

Да не говоримо о томе да је у питању исто државно мјесто са којег се дијели ордење дипломатама и одлучује кога од неподобних дипломата третирати у простаклуку контролисаних таблоида. Пада у очи и да се у свим јавним реаговањима с правом и одобравањем истиче и додијела високог државног признања црногорским ватрполиситма који су 2008. постали шампиони Европе“, казали су из Демоса.

Демос тврди да ни овај чин није прошао без сијенки, односно како објашњавају, неке врсте тајкунског поравњавања врха власти и њиховог стратешког инвестиционог партнера, а чему су најмање допринијели сами ватерполисти.

Наиме, у два дана јула 2008. бивши предсједник Филип Вујановић и предсједник Миракс групе Рус Сергеј Полонски су додјелили награде ватерполиситма. Вујановић је наградио ватерполисте Орденом црногорске заставе првог степена, а Полонски инвеститор без дозволе пројекта Завале се опредијелио за 150 хиљада евра. Послије многих потјерница данас је Полонски спроведен у своју земљу и предмет је судско-криминалистичке обрада„, казали су из Демоса.

Они тврде  да су „двије приче о наградама у два дана, Вујановићева на Цетињу и Полонског на Рту Завала, нажалост једна прича“.

„Проблем је да је и ово тајкунско партнерство било манифестација деградирања високог одликовања који су ватерполисити заслужено добили. Говоримо о неспорном одликовању, можемо само замислити што се све крије иза интересне радионице домаће државне елите ван контроле друштва, јавности, нажалост добрим дијелом ван домашаја правосудних институција“, закључили су из Демоса.

6 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here