Насловна Друштво Демос Никшић: Тајно запошљавање ДПС кадрова уочи локалних избора

Демос Никшић: Тајно запошљавање ДПС кадрова уочи локалних избора

0
ПОДИЈЕЛИ

Средства за исплате зарада увећана су за наредну годину у односу на текућу за 516 000,00 евра, саопштено је данас из општинског одбора Демос-а Никшић. Они су поставили питање да ли је планирано повећање последица предстојећих локалних избора у Никшићу и то по опробаном рецепту  један запослени 4 гласа, те позвали институције система да реагују, али и незапослене да се укључе у борбу за остваривање својих права на рад које им гарантује Устав Црне Горе, а које им ДПС константно ускраћује незаконитим и тајним пријемом својих послушних чланова који су неријетко и по неколико пута продавали своја радна мјеста а потом налазили ухљебљење.

Саопштење Демос-а преносимо у цјелости:

Планираним Буџетом Општине Никшић за 2017. годину који износи нешто више од 20 милиона еура (који је већи у односу на 2016. годину за 361 000,00 еура) сопствени текући приходи су предвиђени у износу од 11 833 476,00 еура и исти су довољни да покрију једино планиране текуће издатке који износе 9 054 596,00 еура и отплату дугова у износу од 2 656 000,00 еура.

И ове године да није средстава пореских обвезника, односно средстава из егализационог фонда која износе 5,3 мил. еура, донација које износе 300 000,00 еура, кредита који износе 930 000,00 еура и продаје општинске имовине у износу од 203 000,00 еура не би се могле  измиривати остале обавезе које општина има према институцијама, појединцима, невладином и јавном сектору, капиталним улагањима у општини итд.

Ставка у буџету за 2017. годину која је највише порасла у односу на 2016. годину су бруто зараде запослених у органима локалне управе које износе 4 988  216,00 еура, док су бруто зараде у текућој години износиле  4 472 271,00 еура.

Што значи да су средства за исплате зарада увећана за наредну годину у односу на текућу  за 516 000,00 еура. Поставља се питање због чега је у Буџету за 2017. год дошло до драстичног повећања износа бруто зарада. Да ли је планирано повећање последица предстојећих локалних избора у Никшићу и то по опробаном рецепту  један запослени 4 гласа?!

Напомињемо, да је секретар финансија Општине Никшић приликом доношења Буџета за 2016. годину, између осталог, казао је да ће општина у наредној години уштедјети 950 000,00 еура за износ неисплаћених зарада за раднике који су напустили своја радна мјеста крајем 2015. године кроз споразумни раскид радног односа уз исплату отпремнина.

Подсјећамо, такође, и да је 17. 12.2015. године локалну управу напустило 105 радника за што се Општина Никшић кредитно задужила и кроз споразумни раскид радног  односа истима исплатила преко 1 милион еура.

Као што се види из приложеног не да се износ бруто зарада није смањио за износ од 950 000.00 еура већ се исти повећао за више од пола милиона еура из наведених разлога.

Nikšić,_Montenegro_-_town_centre_2Током 2016. године, што је ДЕМОС константно упознавао црногорску јавност, у локалној управи Општине Никшић без Јавних установа и Јавних предузећа је примљено око 120 радника на неодређено (15 више него што је кроз социјални програм напустило локалну управу свега неколико мјесеци раније). У исто вријеме тајно и без огласа примљен је и велики број службеника на основу Уговора о привременим и повременим пословима сходно Закону о раду, а што је у супротности са Законом о државним службеницима и намјештеницима који регулише проступак запошљавања у органима локалне управе.

Незаконит пријем радника на основу Уговора о привременим и повременим пословима вршен је и у периоду одржавања парламентарних избора и то уз сагласност Агенције за спречавање корупције која умјесто да спријечи ову незакониту радњу директно се ставилила на страну ДПС-а у предизборна запошљаваја њених гласача.

И ових дана, како сазнајемо у Општини Никшић се тајно примају радници на основу Уговора о привременим и повременим пословима, па ће највјероватније увећана средства више од пола милиона еура која ће служити за повећање зарада општинских функционера и руководећих лица служити и за исплату зарада новозапосленима, подстакнути предстојећим мартовским изборима.

По ко зна који пут позивамо институције система да испитају запошљавање и исплате отпремнина у локалној управи и јавним установама чији је оснивач Општина Никшић почев од 2011. године па надаље, када је кроз социјалне програме исплаћено око 300 радника, а зашто се општина кредитно задужила за око 3 милиона еура. Одмах затим уочи избора 2012.  и 2016. године се врши пријем  идентичног броја запослених колико је предходно напустило  своја радна мјеста тако да број запослених остаје исти или се благо увећава, а штета пореским обвезницима се увећава и мјери милионима еура.

Исто тако позивамо незапослене да се и они укључе у борбу за остваривање својих права  на рад које им гарантује Устав Црне Горе, а које им ДПС константно ускраћује незаконитим и тајним пријемом својих послушних чланова који су неријетко и по неколико пута продавали своја радна мјеста а потом налазили ухљебљење, и то на шефовским мјестима, у органима локалне или државне управе или јавних установа и предузећа чији су они  оснивачи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here