Насловна Друштво Демос: Никшић не може функционисати са оваквим буџетом

Демос: Никшић не може функционисати са оваквим буџетом

0
ПОДИЈЕЛИ

Из сопствених текућих прихода (пореза,такси, накнада и осталих прихода) предвиђених Буџетом за 2017. годину, као што је то био случај и у предходним годинама од када је на челу Општине Никшић Веселин Грбовић, не могу се ни дјелимично сервисирати све потребе неопходне за нормално функционисање Општине Никшић, саопштено је из Демоса – Никшић.

Сопствени текући приходи које планира да оствари Општина Никшић у наредној години из пореза, такси, накнада и осталих прихода износе 11,8 милиона и чине свега 58% у укупним планираним приходима општине.

Приходи који су предвиђени буџетом за 2017. годину ( поред наведених текућих прихода) су из средстава пореских обвезника Црне Горе односно средстава из Егализационог фонда која износе 5,3 мил. еура, из донација 300 000,оо еура, позајмица и кредита 930 000,00 еура, приходи од продаје имовине општине који износе 203 000,00 еура или процентуално наведена средства чине 33% од укупно планираних прихода у наредној буџетској години.

Краткорочни пласмани и средства пренешена из предходне године износе непуних 1,7 мил. еура или 8% од укупно планираних прихода општине Никшић у 2017. години.

„Уколико би смо упоредили буџете за 2017. годину Општине Никшић која има око 73 000 становника и заузима површину од 2065 км2 и Општине Пљевља која има 31 000 становника и заузима површину од 1346 км2 установили бисмо да је буџет општине Пљевља већи за 2,2 милиона еура у односу на Општину Никшић , да су сопствени текући приходи Општине Пљевља већи за 1,16 мил.еура у односу на општину Никшић, да су капитална улагања општине Пљевља већа у односу на улагања Општине Никшић за 6,4 мил еура, да бруто зараде у Општини Пљевља износе 2,87 мил.еура док бруто зараде Општине Никшић износе скоро 5 милиона еура, да општина Никшић добија од Егализационог фонда 5,3 милиона еура, а Општина Пљевља 1,8 милион итд. Све ово указује да је недомаћинским руковођењем Општина Никшић доведена у безизлазну ситуацију и да је обећање предсједника Општине Никшић приликом пеузимања функције 18. априла 2013. године да ће општина Никшић за двије године бити на позитивној нули била фарса„, наводи се у саопштењу.

„Када се узме у виду предходно наведено као и то да су дуговања општине Никшић већа од 40 милиона еура, односно колико два планирана буџета за 2017. годину, некадашњи индустријски центар Црне Горе и Југославије би банкротирао у првој половини наредне године да није помоћи са стране односно да није прије свега средстава из Егализационог фонда као и средстава добијених из донација, кредита и продаје општинске имовине“, поручује Демос.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here