Насловна Друштво Демос: Јавни сервис да буде професионалан и друштвено аутономан

Демос: Јавни сервис да буде професионалан и друштвено аутономан

0
ПОДИЈЕЛИ

Имајући у виду високи друштвени интерес грађана о функционисању јавног сервиса Демос апелује да се одлуке о његовом даљем функционисању донесу на демократски и законски начин, ван политичких утицаја.

„Очигледно је да власт ДПС-а, навикла на контролу овог друштвено важног медија који финансирају сви грађани Црне Горе, настоји да спута законски епилог настале ситуације. То власт чини на више начина, а посебно видљиво преко медијских пунктова које контролише. Иронија ситуације је да “бригу“ о Јавном сервису највише изражавају медији који су новинарску професију срозали на најнижи ниво, брутално служећи формалним и неформалним центрима моћи“, наводи се у саопштењу Демоса.

Скрећу пажњу јавности да је апсолутно неприхватљива већ установљена пракса да генерални директори одлазе из РТЦГ уз ненормално високе отпремнине, изведене на различите методе. „Та појава је у директној супротности са искуствима других запослених у црногорском друштву, а посебно са немилосрдним исходима за раднике у затвореним предузећима. Стога, намеће се само један закључак – да се ради о наградама за послушност према врху власти и специјалним службама.“

Демос подсјећа да је ниво функционисања јавног сервиса један од битних индикатора стања демократије, те се зато залаже за исходе у насталој ситуацији, који ће обезбиједити висок степен професионализма и друштвене аутономности.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here