Насловна Политика Демонстранти покушали да уђу у парламент ФБиХ

Демонстранти покушали да уђу у парламент ФБиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Демонстранти који су се окупили испред зграде Парламента ФБиХ покушали су да уђу у зграду у којој заседа Дом народа.bih

Како јавља репортер портала Клиx.ба, специјалне јединице МУП-а Кантона Сарајево и Федералне управе полиције у овом тренутку су изашле из зграде и чувају улаз.

Изреволтирани усвајањем дневног реда на којем се налази Приедлог закон о раду, радници су кренули према огради и покушали да уђу у зграду.

У згради је присутан велики број припадника Федералне управе полиције. Парламентом одзвањају узвици радника који испред зграде узвикују „Лопови, лопови“.

Представник Синдиката казао је окупљеним демонстрантима да мирно протестују те да се делегатима даје 10 минута да донесу одлуку о закону у супротном демонстранти же мирно ући у Парламент.

Радници траже да се повуче Предлог закона, на који имају 26 примедби.

Представници Савеза самосталних синдиката БиХ поручили су да је синдикат био спреман да разговара о Закону о раду, али да је Влада ФБиХ самовољно и без сагласности Економско-социјалног већа усвојила Предлог закона о раду и упутила га у парламентарну процедуру.

У Дому синдиката у Сарајеву касно синоћ одржан је састанак представника Владе Федерације БиХ, које је предводио премијер Фадил Новалић, са представницима Савеза самосталних синдиката БиХ у вези с тим законом.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је рекао да се са представницима синдиката није могао постићи договор „иако су представници Владе нудили разне опције“.“Мени је због тога жао и ја вам морам рећи да ћемо ми овог четвртка ићи у редовну процедуру. Нудили смо све варијанте, ни на једну се није пристало“, казао је Новалић.

Делегација Европске уније у БиХ раније ове недеље саопштила је да реформе тржишта рада представљају важан елемент реформске агенде коју је БиХ усагласила са ЕУ, те да је нови закон о раду у Федерацији БиХ неопходан у околностима када 60 одсто младих људи нема запослење и када је укупан ниво незапослености изразито висок.

„Разумемо забринутост грађана поводом реформи радног законодавства, али постоје добри разлози за оптимизам јер ће нови Закон о раду омогућити доста нових прилика за запослење“, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Доношење новог Закона о раду сматра се једним од најкрупнијих системских питања у Босни и Херцеговини који ће бити одвојено решавани на нивоу два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

Председник Странке демократске акције (СДА) ;Бакир Изетбеговић оценио је да је закон о раду „најбитнији закон унутар реформске агенде“.

„То је закон који ниједна држава у ЕУ, а ни државе у региону које нису чланице ЕУ није успела да избегне. Морала га је донети ако је хтела да поправи стање и омогући реалном сектору да ‘дође до ваздуха’ и појача и интензивира процес запошљавања у земљи„, ;саопштио је Изетбеговић и истакао да „тај закон нема алтернативе“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here