Насловна Друштво Демократе: Злоупотребе Закона о стручном оспособљавању на штету високошколаца

Демократе: Злоупотребе Закона о стручном оспособљавању на штету високошколаца

1
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора одржала је данас прес-конференцију на којој су Данило Шарановић, посланик и предсједник Младих демократа, и Ивана Бојовић указали на конкретне доказе о злоупотребама Закона о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем.

Како је Шарановић истакао, Закон о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем, који је ступио на снагу 19. јула 2012. године, донесен је како би се смањила незапосленост младих и олакшала њихова транзиција са факултета на тржиште рада, да би корисници Програма о стручном оспособљавању стекли потребна стручна знања која, у највећем броју случајева, нијесу успјели да стекну током студија и како би се корисници овог Програма оспособили за самостално обављање послова за које су школовани. Међутим, како је саопштио, ни овакав закон, са свим његовим мањкавостима, које су проистекле из потребе куповања социјалног мира, није лишен злоупотреба у његовој примјени. Шарановић је указао и на податке истраживања АДП „Зид“ који су показали да једна четвртина корисника Програма није обављала посао у струци, да је у скоро 10% случајева број корисника Програма био исти или већи од броја запослених код њиховог послодавца, као и да је, што је нарочито забрињавајуће и за Демократе неприхватљиво, сваки трећи испитаник тврдио да је од стране послодавца био третиран као јефтина, тј. у конкретном случају бесплатна радна снага.

На прес-конференцији говорила је и Ивана Бојовић, корисница Програма стручног оспособљавања, која је, упркос завршеном Факултету политичких наука, смјер „Социјална политика и социјални рад“, почела да се „стручно оспособљава“ продајући опрему (маске, пуњаче и сл.) за мобилне телефоне на штанду у холу тржног центра „Delta city“. „Због свих оних који су се нашли у сличном проблему као и ја, бићу истрајна у намјери да остварим своја права и нећу пристати на обесмишљавање вишегодишњег труда и уложених средстава у моје образовање“, закључила је Ивана.

Предсјеник Младих демократа је, потом, подвукао да њен примјер, који је само један у низу, показује шта се дешава када не постоји осмишљена политика запошљавања, већ се све подређује куповини социјалног мира као врхунском политичком интересу владајуће гарнитуре.

Он је позвао све кориснике Програма стручног оспособљавања који се налазе у сличној ситуацији да се обрате Демократама и апеловао на орган управе надлежан за управљање кадровима, као и на ресорно министарство, да предузму конкретне радње у оваквим случајевима и обезбиједе досљедно поштовање Закона.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here