Насловна Друштво Демократе, УРА, СНП: Баштинићемо слободарски дух и отпор неправди

Демократе, УРА, СНП: Баштинићемо слободарски дух и отпор неправди

5
ПОДИЈЕЛИ

Демократе ће увијек баштинити слободарски дух и пружати отпор неправди на сваком могућем мјесту, јер жртва наших предака јесте наша обавеза, нагласиле су данас Демократе, честитајући грађанима 19. децембар, Дан ослобођења Подгорице и нагласили да се Подгорица мора бранити и данас од разних афера које оптерећују живот грађана.

Мр Алекса Бечић, казао је да се прослављајући 19. децембар, са дивљењем присјећамо жртава наших дједова за слободу нашег главног града и „са стријепњом се питамо да ли ми, њихови потомци, радимо довољно да Подгорицу учинимо онаквом о каквој су сањали наши преци, ослобађајући је од окупатора?“

За Демократе Дан ослобођења Подгорице никада неће представљати повод за неумјерено саморекламерство и хвалисање обећаним, а неиспуњеним пројектима, као што то чини актуелна градска власт, већ ће 19. децембар за нас увијек бити датум када ћемо се опомињати да не скренемо са антифашистичког пута који су нам трасирали наши дједови, а вриједност својих поступака увијек ћемо одмјеравати оним херојством које су нам они оставили у насљеђе, проливајући своју крв за одбрану Подгорице,“ казао је Бечић и напоменуо:

„Данас се, срећом, Подгорица не брани, нити крвљу, нити од окупаторске чизме, али мора се бранити добрим намјерама и истрајношћу од разних афера које оптерећују свакодневни живот и функционисање подгоричког становништва.

Чврсто увјеравајући грађане да Демократе држе до свијетлих тренутака наше историје, који сасвим заслужено трајно заузимају мјесто на мапи нашег културног сјећања и представљају темељ нашег идентитета, обећавам грађанкама и грађанима Подгорице да ће Демократе увијек баштинити слободарски дух и пружати отпор неправди на сваком могућем мјесту, јер жртва наших предака јесте наша обавеза. У то име, драге суграђанке и суграђани, још једном вам честитам 19. децембар!“

Делегација Демократске Црне Горе данас је, поводом Дана ослобођења Подгорице, положила вијенац на споменик Партизану борцу на Горици. Они су нагласили да овим чином пружају свој допринос прослављању дјела ослободилаца главног града и афирмацији најсвјетлијих традиција антифашизма којима се на најбољи начин репрезентују наша култура и идентитет.

„Порука Демократа на вијенцу ‘Ваша дјела – наша обавеза’ сама по себи довољно изражава наш однос према овом најзначајнијем датуму у историји главног града, његовим актерима и узвишеним вриједностима које се за њега везују,“ саопштиле су Демократе.

Лука Ракчевић: Промјена власти је први корак у борби против пузајућег фашизма

luka-rakcevic-1

Делегација Грађанског покрета УРА, коју су чинили одборник у Скупштини Главног града Лука Ракчевић и функционери покрета Јасна Гајевић, Стефан Пижурица и Зоран Микић, положила је данас вијенац на споменик Партизану борцу на Горици.

„У времену када владајуће политичке елите ‘сигурним кораком’ гурају црногорско друштво у социо-економско безнађе и општу несигурност, тиме стварајући плодно тло за јачање идеја крајње деснице, посебно је важно афирмисати идеје антифашистичке борбе,“ навео је одборник у Скупштини Главног града Лука Ракчевић.

Ракчевић наглашава да су посљедице неолибералног фундаментализма погодиле шире друштвене масе, док су политичке елите, под плаштом такве демагогије, распродале све друштвене ресурсе. Он је истакао да је црногорском друштву наметнут културолошки образац тумачења и вриједновања, који „већи проблем види у једва примјетним идентитетским, него у вулгарно израженим класним разликама“.

„Укупно социјално незадовољство, најчешће генерисано у економској сфери, преусмјерено је на логику идентитета (са посебним акцентом на етно-националној), као главном узроку за све друштвене неправде. Због тога је Црној Гори неопходна аутентнична и конструктивна, а не фолклорна љевица”, закључио је Ракчевић.

СНП: Наставићемо са афирмацијом антифашизма и значаја Црне Горе као грађанске државе

snp2

Делегација Социјалистичке народне партије положила је данас, поводом обиљежавања Дана ослобођења Подгорице, вијенац на Споменик Партизану борцу на Горици, у знак сјећања на родољубе који су дали своје животе за слободу народа Црне Горе.

Делегација СНП-а је, традиционално, вијенац положила заједно са делегацијом СОБНОР-а Црне Горе. СНП ће и у овом времену пуном искушења и изазова, наставити са афирмацијом вриједности антифашизма, а тиме и значаја Црне Горе као грађанске државе.

„Слободарски дух и вишевјековна традиција, које у себи носе грађани Подгорице, пут су за успостављање Црне Горе као економски јаке, социјално праведне, политички стабилне и безбједоносно сигурне државе,“ нагласили су из СНП-а.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Duboko smo podjeljeno drustvo, kako je to od najvece stete, ne po drzavu koja pociva na podjelama, nego po zajednicu u cjelini!
  Neke su podjele smislene i prirodne, a one druge i nazalost brojnije, vecinom su namjetnute i manipulisane paradrzavnim aparatom.
  Ne bi valjalo, jos bi nas kao drustvo dodatno kompromitovala bezumna podjela, vjestacki podgrjevana, na antifasiste i parafasiste, namerno koristim ovaj termin, kako necu da vjerujem da takvih medju nama ima!
  Druga je stvar sto jedna politicka praksa i jedan socijalni aktivizam podgrejan nebuloznim nacionalnim prepakivanjem inklinira u goli fasizam, po svojoj sustini i sredstvima koje koristi!
  Mrznja, nepojmljiva mrznja fokusira na primarni konstitucijski entitet, na Srbe!
  Na onaj nacionalni cinilac koji je stvarao danasnju Crnu Goru, sto god neko o tome izvancinjenicno mislio i propagirao.
  Nije potencijalno nemoguce Srbima oduzeti crnogorsku drzavu, kako je apsolutno nemoguce to obaviti falsifikovanjem istorije i laznom identitetskom legitimacijom.
  Nije na meni da otvaram oci zagovornicima dukljanizacije i montenegrizacije. Kako i oni sami znaju da bi to mozda i bilo moguce u jednom decenijskom, mozda i vjekovnom, nekonfliktnom procesu step by step, a nikako silim na sramotu!!!
  To sto se trenutno cini je najkrace receno bezumno, fasisticki neproduktivno i jalovo!?Svi jednako dobro znamo kako to skoncaje!
  Otuda i moje najvece cudjenje, da neko radi nesto, svjestan da to sto radi nece, niti moze dati zeljeni rezultat!
  Takvo nastojanje najdirektnije otvara pitanje elementarnog psihickog zdravlja protagonista prevratnicke nacionalne pretvorbe i inspiratora nasilne dukljanizacije Crne Gore.
  Upozoravam da tako nesto, tako (ne)zamisljeno konstitucijsko promicanje, neminovno vodi u sukob neslucenih razmjera, dje naknadna pamet i kajanje malo sta, nista ne mogu da poprave!
  Istorijske analogije su bezbrojne, mada bi pametnije bilo analizirati zasto Englezi nikada ni pomislili nijesu da udju u asimilacijske procese i da menjaju identitetsku mapu ostrva, sa vise, mnogo vise mogucnosti, istorijskog pokrica i stofa za takve aktivnosti, od do juce, bezmalo jednonacionalne, srpske Crne Gore!
  Zasto nijesu?
  Pa, neka o tome porazmisle oni sto misle da je njima vise dato nego Englezima!?
  To vise dato od datog uvijek se, izmedju ostalog, potpisuje kao fasizam.
  I onda kada je to fasizam malih razlika, sto je i najopasnije!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here