Насловна Друштво Демократе: Предлог за оцјену уставности Закона о социјалној и дјечјој заштити

Демократе: Предлог за оцјену уставности Закона о социјалној и дјечјој заштити

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора одржала је прес-конференцију с циљем да упозна јавност са тим да је пет посланика Демократске Црне Горе поднијело Предлог за покретање поступка за оцјену уставности члана 176б Закона о социјалној и дјечјој заштити.

На пресу су говорили потпредсједница и посланица Демократа, Зденка Поповић и члан Предсједништва и Демократског савјета Демократске Црне Горе, Невен Гошовић, а присуствовала је и посланица Демократа, Валентина Минић.

Како је оцијенила потпредсједница Поповић, у Црној Гори, држави социјалне правде, свједоци смо да се власт, коју, између осталог, краси и огромна неодговорност и неспособност да наплати све приходе, опредијелила да узима од најрањивијих категорија становништва. Удар на социјално угрожене власт је оспореном законском одредбом урадила на начин што је смањила мјесечне накнаде женама са троје или више дјеце на 264, односно на 144 еура.

Посланици Демократа су поменуту одредбу закона оспорили пред Уставним судом, јер висина накнада мајкама по основу рођења троје или више дјеце не може бити умањена оспореном одредбом, и то из два разлога. Прво, што се ради о стеченом праву на доживотну мјесечну накнаду у износу од 70%, односно 40% просјечне нето зараде у Црној Гори остварене у години која претходи години остваривања тог права. Свако кршење тог права представља повреду правне сигурности грађана, зајемчене Уставом. Друго, закон који садржи оспорену одредбу ступио је на снагу 17. 1. 2017. године, па би његова примјена на лица која су поменута права остварила до дана његовог ступања на снагу представљала кршење уставног принципа забране повратног дејства закона.

Потпредсједница Демократа очекује да ће Уставни суд уважити њихов Предлог и донијети одлуку којом ће утврдити да оспорене одредбе нису сагласне с Уставом, чиме ће и престати њихово важење.

Члан Предсједништва Демократа, Невен Гошовић нагласио је да је веома важно да Уставни суд овај предмет који има шири друштвени значај узме у разматрање као приоритетан. Он се осврнуо и на позиве које центри за социјални рад ових дана упућују мајкама ради давања изјаве у односу на примјену одредаба Закона којима ће се умањити њихова накнада.

Гошовић је подвукао да је незаконито поступање центара за социјални рад које они чине када у позиву за странку напомињу да је њено присуство обавезно, те да ће, ако се позвана не одазове, сносити законске посљедице. Супротно томе, како је нагласио Гошовић, дискреционо право мајки као странака у овом поступку јесте да се одазову или не одазову том позиву, те да неодазивање на позив не може имати никакве негативне посљедице, као и то да за мајке које су већ потписале изјаве у центру за социјални рад, такође, не може бити негативних посљедица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here