Насловна Политика Демократе позвали институције да стану у заштиту звиждача

Демократе позвали институције да стану у заштиту звиждача

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом случаја када је мајка двоје дјеце, менаџерка хотела Рамада, отпуштена јер је пријавила злоупотребу да је СДП плаћао политичке скупове у том хотелу са рачуна Министарства саобраћаја и поморства Владе Црне Горе, реаговали су из Демократске Црне Горе. Демократе су нагласиле да је власт урушила све институције, повјерење у право и правни систем и позвали надлежне институције да без одлагања стану у заштиту права звиждача. Они су навели да би чланови Владе из редова Социјалдемократа и директор Агенције за спрјечавање корупције морали поднијети неопозиве оставке на све функције „када би значи шта је чојство, морални принцип на којем се гради здраво друштво“. 

Саопштење демократа преносимо у цјелости:

Јавност је у претходном периоду, кроз реаговања посланика Младена Бојанића, упозната са случајем у којем је скуп Социјалдемократа у хотелу „Рамада“ плаћен из средстава Дирекције за жељезнице Црне Горе.

Очекивано је изостала реакција надлежних државних органа на овај флагрантни примјер злоупотребе државних средстава од стране партије која је дио власти, и то партије чији би предсједник требало да надгледа реализацију највећег инфраструктурног пројекта у историји Црне Горе, а потпредсједник је већ дугогодишњи потпредсједник Владе Црне Горе.

Оваква злоупотреба, ма колики износ новца да је злоупотребљен, је метод који је свима познат и одавно виђен. На тај начин се, већ деценијама уназад, арчи државна имовина, средства злоупотребљавају у разноразне сврхе, па и у изборном процесу и на тај начин урушава свако повјерење грађана у институције.

Није нова ни чињеница коју смо чули на јучерашњем скупштинском засједању, да је особа која је доставила ове податке остала без посла. Случај чини тежим то што је у питању самохрана мајка двоје дјеце. Агенција за спрјечавање корупције чија је надлежност и задатак да заштити звиждаче је остала нијема, иако је имала обавезу не само да заштити звиждача, него да чак и награди звиждача због пријаве којом се спрјечава угрожавање јавног интереса и која упућује на постојање корупције.

Демократе упозоравају од оснивања Агенције, да док год је на њеном челу Сретен Радоњић, иста не може спроводити своје законске надлежности. Кад Агенција није способна да својим капацитетима заштити једну једину особу која је јасно указала на злоупотребу државних средстава, како можемо очекивати да ће сјутра успјети да контролише цјелокупни изборни процес, односно све кориснике државног буџета и евентуалне злоупотребе истих.

Власт је урушила готово све институције, свако повјерење у право и правни систем је одавно изгубљено, а од њих свакако не очекујемо ни један потез који би водио ка враћању тог повјерења.

Ипак, довођење самохране мајке двоје дјеце у позицију да остане без запослења зато што је указала на злоупотребе државних средстава је потез који превазилази и најгора очекивања.

Најенергичније позивамо све надлежне институције да без одлагања стану у заштиту права звиждача, како у овом, тако и у свим претходним и будућим случајевима. Једино на тај начин можемо очекивати да грађани без оклијевања указују на трошење буџетских средстава и корупцију.

Друштво у којем се његују злоупотребе и корупција, а звиждачи злостављају и шиканирају, не може бити ништа до дубоко болесно друштво. Чланови Владе из редова Социјалдемократа и директор Агенције за спрјечавање корупције би само због овог случаја морали поднијети неопозиве оставке на све функције. Морали, када би знали шта је чојство, морални принцип на којем се гради здраво друштво, а који су они очигледно заборавили.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here