Насловна Друштво Демократе позвала ЉКЦГ, Министарство здравља и ОДТ да зауставе незаконит рад Љекарске...

Демократе позвала ЉКЦГ, Министарство здравља и ОДТ да зауставе незаконит рад Љекарске коморе

1
ПОДИЈЕЛИ

Позивам Љекарску комору Црне Горе, Министарство здравља, као и Основно државно тужилаштво да хитно реагују и спријече незакониту Скупштину ЉКЦГ која се планира одржати крајем овог мјесеца, те на тај начин прекину дводеценијски незаконит рад ЉКЦГ, на челу са нелегитимним предсједником, др Ђоком Јочићем, за којег се основано сумња да је низом кривичних дјела (злоупотреба службеног положаја, несавјестан рад, фалсификовање службене исправе) за која га терети Синдикат, нанио непоправљиву штету црногорским докторима медицине, ускраћујући им преко партијских директора ЈЗУ статутарно право ( члан 17 Статута ЉКЦГ) да бирају и буду бирани за делегате у Скупштини ЉКЦГ, што за 20 година никада није спроведено у дјело, саопштила је данас Валентина Минић, посланица Демократске Црне Горе. Она је нагласила да се од оснивања поступак бирања био противзаконит те да је министар Шегрт био дужан да злоупотребе спријечи и позвала ОДТ да „ради свој посао и одговори на кривичну пријаву Синдиката од 11.10.2016. године против Јочића и Шегрта“.

Остатак саопштења Демократа преносимо у цјелости:

Наиме, од давне 1996. године, када је основана Комора, поступак бирања се противзаконито спроводио по личној вољи и избору Ђ. Јочића и досадашњих директора, без организовања слободног гласања доктора у јавним здравственим установама.

С обзиром да је чланом 121 став 4 Закона о здравственој заштити прописано да контролу и законитост рада ЉКЦГ врши Министарство здравља, Шегрт је био дужан да по сазнању за незаконитости у раду Коморе предузме законом прописане мјере, како би злоупотребе спријечио. Међутим, умјесто да спријечи, Шегрт, који је био упознат, између осталог, и са двогодишњим радом ЉКЦГ ван мандата који је истекао 28. јануара 2015, а који је предсједник Коморе Ђ. Јочић сам себи продужио, на то гледа широм затворених очију.

Шегрт је чак имао смјелости да кривична дјела партијског колеге оправда у сред Скупштине Црне Горе, кроз одговор у писаној форми на посланичко питање 30. маја 2016. године везано за ову тему, истичући како је ирационално поштовати законске одредбе у периоду чекања измјена истог. Тако се и Шегрт заслужено нашао у кривичној пријави Синдиката доктора медицине, који га терети за кривична дјела: злоупотребу службеног положаја (члан 416), несавјестан рад у служби (члан 417) и противзаконити утицај (члан 422 КЗЦГ).

Због скандалозне здравствене афере, позивам горе наведене институције да омогуће легитимно гласање у ДЗ Никшић, Болници Никшић, ДЗ Бијело Поље, ДЗ Херцег Нови, ДЗ Пљевља и Заводу за хитну медицинску помоћ, те на тај начин омогуће докторима ових здравстевних установа њихово статутарно право да бирају и буду бирани за делегате у Скупштини ЉКЦГ, што је по први пут, због медијског притиска, донекле испоштовано у другим јавним здравственим установама.

Такође, позивам ОДТ да ради свој посао и одговори на кривичну пријаву Синдиката од 11.10.2016. године против Јочића и Шегрта.

Министра Храповића такође позивам да реагује, како и он не би завршио у кривичној пријави, јер је 18. децембра 2016. године дописом Синдиката о свему детаљно обавијештен.

demokrate-logo

Уколико по хитном поступку не спријечите наведене незаконитости, осјетићу се обавезном, као докторица и посланица Демократа, да о свему упознам преговарачки тим Европске уније задужен за поглавље 23 (Правосуђе и основна права) и поглавље 28 (Заштита потрошача и здравља), чиме би били директно одговорни за штете настале како по докторе, грађане и здравствени систем, тако и по европски пут Црне Горе. Због оваквих, свијету непознатих и назамисливих афера које свако мало погађају нашу анемичну земљу и обесправљене медицинске хероје, који масовно одлазе из високополитизованог здравства Црне Горе, опасно и директно својим нечинејњем пријетите, не само медицинској струци и науци, већ и здрављу грађана Црне Горе.

На крају, што се тиче данашњег одговора господина Јочића на оптужбе Синдиката, радује ме чињеница што ће му се, на основу нашег захтјева за приступ јавним информацијама, који је данас упућен Љекарској комори, пружити прилика да достави доказе – између осталих, годишње финансијске извјештаје од 2006. до данас, извјештаје о спроведеним изборима и начину бирања делегата Скупштине ЉКЦГ од оснивања исте, као и извјештаје и закључке екстерних контрола Министарства здравља за посљедњих 10 година, укључујући и ову посљедњу коју помиње у својој изјави – те тако поткријепи своје празне тврдње данас изречене.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Objasnite vi narodu zasto nijeste za zajednicku listu za izbore u niksicu prevaranti jedni.Samo sta radite stancujete saopstenja svaki dan.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here