Насловна Политика Демократе подржале иницијативу др Драгана Хајдуковића о референдуму

Демократе подржале иницијативу др Драгана Хајдуковића о референдуму

1
ПОДИЈЕЛИ

Демократе су данас подржале иницијативу др Драгана Хајдуковића о измјенама Устава Црне Горе које се тичу минималног броја потписа за организацију референдума. Они су истакли да је референдум највиши облик остваривања непосредне демократије и навели да би предлог др Хајдуковића требало правно уобличити и предати у скупштинску процедуру.

Саопштење Демократа преносимо у цјелости:

Имајући у виду циљ с којим смо основани – демократизацију Црне Горе, карактер и саме одредбе нашег Програма „Побједе, а не подјеле“, те сваки политички потез који повлачимо од дана свог оснивања, иницијатива проф. др Драгана Хајдуковића којом се тражи подршка за амандманско дјеловање на Устав, којим се право референдумске иницијативе даје у руке најмање 6% грађана са правом гласа, за Демократску Црну Гору је, као природна и логична, потпуно прихватљива.

Референдум као највиши облик остваривања непосредне демократије, којем се прибјегава у савременим демократским државама кад год је потребно консултовати вољу грађана по неким карактеристичним питањима, која у многим државама имају чак и неки бенигни значај, требало би организовати много чешће него што то сада постоји као могућност предвиђена највишим правним актом.

Због тога, предлог господина Хајдуковића који иде у смјеру промјене Устава у појединим члановима, ваљало би правно уобличити и предати у скупштинску процедуру, а посланици Демократа ће се позитивно однијети према једном таквом предлогу.

Воља грађана или тзв. „народна воља“ за Демократе је од пресудног значаја за цртање координата у оквиру којих се власт, на коју се преноси дио њиховог суверенитета, мора кретати. У нашем уставно-правном систему не постоји бољи начин и непосреднији начин да грађанин покаже своју вољу од тзв. плебисцита.

Демократе нијесу опредијељене да се референдум организује баш о сваком питању, већ је потребно дефинисати области у оквиру којих се мора поставити захтјев за расписивање референдума. Било како било, о финесама се да расправљати, али наведени предлог је сврсисходан и иде руку под руку са оним за шта се, бар декларативно, залажу све политичке партије у Црној Гори.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here