Насловна Друштво Демократе: Изградња тржног центра Базар учињена на штету Главног града

Демократе: Изградња тржног центра Базар учињена на штету Главног града

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора прибавила је документацију о незаконитим радњама у вези са изградњом и подјелом садржаја Тржног центра Базар у Блоку 5 у Подгорици, а како су саопштили представници ове партије на данашњој конференцији за новинаре, изградња поменутог тржног центра је учињена на штету Главног града, а у корист приватног партнера, односно предузећа Челебић.

Стога су Зденка Поповић и Владимир Чађеновић из Демократске Црне Горе Врховном државном тужиоцу Ивици Станковић доставили детаљну информацију са пратећим актима, како би спровео потребне радње, по потреби прибавио додатна обавјештења и на основу укупно утврђеног чињеничног стања оцијенио испуњеност услова за предузимање мјера кривично-правне одговорности због огромне штете нанесене Главном граду, у корист предузећа Челебић.

Из Демократске Црне Горе су казали и да је главни администратор Главног града Подгорице, незаконито ослободио предузеће „Челебић“ плаћања око 1,66 милиона евра по основу локалне комуналне таксе, која је обвезнику утврђена рјешењима Управе локалних јавних прихода, преноси Мина бусинесс.

Демократе подсјећају да је крајем 2010. године склопљен Уговор о заједничкој изградњи између Главног града и „Челебића“ у вези са реализацијом заједничког пројекта, а то је изградња зелене пијаце и шопинг центра у Блоку 5 који су потписали тадашњи градоначелник Миомир Мугоша и власник фирме Томислав Челебић.

„Уговором није предвиђена површина објекта који је предмет изградње, као ни површина и садржаји који ће ‘Челебићу’ припасти од изграђеног објекта који је предмет приватно-јавног партнерства. Наводећи да ће главни град за улог од око 8.000 квадрата и ослобађања комуналија за објекат непознате површине добити зелену пијацу површине од око 1,1 хиљаду квадрата и паркинг мјеста површине 6.000 метара квадратних, остављена је међутим широка формулација у члану 3.2. Уговора која каже да су инвеститору припадају сви остали садржаји“, навеле су Демократе.

Управо је овако широка формулација, како су оцијенили, била покриће за махинације које ће ставити приватног инвеститора у привилегован положај на штету Главног града и грађана Подгорице.

„Након завршетка објекта и свечаног отварања 8. октобра 2012. године, сусрели смо се са чињеницом да умјесто приземља, то јест зелене пијаце и самопослуге и првог спрата, односно продавница мјешовите робе како је било предвиђено чланом 1.3. Уговора, објекат има и други спрат на коме се налазе спортско-рекреативно-забавни садржаји површине око 3.000 квадрата“, рекли су из Демократске Црне Горе.

Како су додали, након завршетка радова, свечаног отварања и добијања употребне дозволе како је тврдио градоначелник приликом отварања објекта, креће су у сачињавање анекса уговора на које Скупштина Главног града никада није дала сагласност, иако је дала сагласност на основни Уговор 28. априла 2011. године.

Направљена су два анекса Уговора, а првим је подијељен садржај у објекту тако да је прдеузећу „Челебић“ припало близу шест хиљада метара квадратних ексклузивног пословног простора, а Главни град је добио 6,9 хиљада квадрата, од чега 5,67 хиљада у виду паркинг мјеста и 930 квадрата зелене пијаце.

„Сва паркинг мјеста су касније издата Челебићу за 20.000 еура на годишњем нивоу, тако да предузеће фактички располаже са преко 90 одсто Базара, иако је Главни град уложио у приватно-јавно партнерство око осам хиљада квадрата земљишта на једној од најљепших локација и ослободио суинвеститора накнаде за комунално опремање објекта површине близу 13.000 квадрата“, наводе Демократе.

Главни град од поменутог добитка, како кажу, од овог партнерства приходује 20.000 на годишњем нивоу, а Челебић тај износ заради од само једног пословног простора.

„Гдје су хиљаде и хиљаде преосталог? Према званичној изјави њиховог овлашћеног представника од прије неколико дана, Челебић је уложио у наведено партнерство четири милиона еура, што одговара вриједности улога Главног града сагласно Уговору. Како је за исту вриједност улога, Челебић добио близу 6.000 квадрата ексклузивног пословног простора, а Главни град Подгорица приближно исту квадратуру, али у виду паркинг мјеста?“, питали су из Демократске Црне Горе.

Како су навели, Анексом 2 жељело се класичним манипулацијама представити да је Главни град вриједносно добио приближно онолико колико је и уложио. Тамо је наведено, како тврде, да је Главни град уложио земљиште вриједности од око 2,29 милиона еура и накнаду за комунално опремање грађевинског земљишта у износу 1,67 милиона, мање него у основном уговору гдје је наведен износ 1,7 милиона.

„Оно што је пластични доказ суштине овог посла, који је склопљен на штету Главног града је начин обрачуна вриједности садржаја који су припали Главном граду“, оцијениле су Демократе.

Тако је процијењено да квадрат паркинг простора вриједи 450 еура, а зелене пијаце 1,09 хиљада еура, што заједно са помоћним објектима даје вриједност која припада граду у износу од 3,8 милиона и то је мање за 124,4 хиљаде у односу на процјену уложеног.

„Међутим и дио те разлике је оправдан на начин што се каже да је Челебић извео додатне радове у вриједности од 40,6 хиљада евра, иако је градоначелник Мугоша приликом отварања тврдио да је све завршено и да објекат има употребну дозволу“, рекли су из Демократске Црне Горе, апелујући да о поступању надлежног државног тужиоца по овом обавјештењу буду благовремено обавијештени.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here