Насловна Друштво Демократе: Држава не контролише послодавце који крше сва права радника

Демократе: Држава не контролише послодавце који крше сва права радника

0
ПОДИЈЕЛИ

Податак да између 30 и 40 хиљада запослених у Црној Гори не прима зараде или их прима нередовно, потврђује да послодавци не поштују законску регулативу, а да, истовремено, надлежни државни контролори не раде посао како би требало, оцијенио је данас помоћник директора Демократске Црне Горе Момчило Лековић.

„Непоштовање закона од стране послодаваца, непотпуне селективне контроле рада инспекцијских служби, како у јавном, тако и приватном сектору, доводе до ситуација у којима несавјесни послодавац у већини случајева третира свог запосленог непримјерено, противно свим пословним и људским начелима, доводећи њихов однос у положај у којем је послодавац богати цар, а запослени сиромашни слуга, због чега овај други, незаштићен и дискриминисан, губи сва права која има“, казао је Лековић.

Према његовим ријечима, данас, када смо, бар временски, далеко од робовласничког уређења државе, забрињава чињеница да у једном демократском и модерном друштву, имамо обиљежја тих прошлих времена.

„Модерног робовласника (послодавца) и потлачен осиромашени слој (запосленог), често неплаћен сходно оствареном раду или неплаћен уопште, који не може да одбије ниједан посао, јер је за њега у том тренутку то једини начин да преживи, а законски минималац од 193 еура „привилегија“ је која одузима сва остала права, што доводи до тога да за запосленог наступи модерни цапитис деминутио“, рекао је Лековић.

Он је додао да несавјесни послодавац, по правилу близак владајућој партији која му обезбјеђује монопол у пословању, условљава запослене и одузима им сва конкретна права која им слово закона и уговора гарантује-слободне дане, одмор у току дана и за вријеме празника, плаћен прековремени рад, годишњи одмор, плаћен пробни рад, доприносе, заштиту на раду, врши мобинг, погрешно и незаконито обрачунава зараде и директно наноси штету држави неиспуњењем обавеза пријављивања и плаћања пореза и доприноса.

„Држава, која је и сама лош послодавац, не може бити добар узор ни послодавцима у приватном сектору. Због тога, сви савјесни послодавци, који су у нашој земљи мањина, морају служити као примјер великој већини несавјесних. Адекватним годишњим наградама и похвалама, којима би се симболично одавало признање, мора се показати да се добро пословање и поштен однос према запосленима вреднује и цијени“, нагласио је Лековић.

Он је указао да надлежне државне институције и инспектори морају спроводити строжију контролу и обезбиједити квалитетну примјену свих закона који садрже права радника и обавезе послодаваца, без селекције и према сваком послодавцу, ма колико он био моћан или имао монопол у области у којој послује.

Адекватним измјенама закона у тој области, оцијенио је Лековић, морају се саградити правни мостови, који ће спријечити злоупотребе закона и правне заобилазнице које послодавци често користе.

Такође, како је истакао, пружањем пуне заштите и сигурности радницима који пријаве кршење права, радници ће бити ослобођени могућег мобинга и тортуре коју би због тог пријављивања иначе трпјели.

„Тек када се те мјере спроведу и остваре, рад у Црној Гори представљаће подједнако задовољство, са подједнаким правима и за послодавца и за запосленог“, закључио је Лековић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here