Насловна Политика Демократе донијеле Одлуку о коалицији са опозицијом у Будви и Котору

Демократе донијеле Одлуку о коалицији са опозицијом у Будви и Котору

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора одржала је у Подгорици 10. сједницу Главног одбора, на којој је донијето низ значајних одлука за рад, дјеловање и функционисање партије, а између осталог и Одлуку о ступању у постизборне коалиције са опозиционим политичким субјектима ради конституисања власти у општинама Будва и Котор.

„Главни одбор је донио Одлуку о ступању у постизборне коалиције са опозиционим политичким субјектима ради конституисања, организације и вршења власти у општинама Будва и Котор. Ове једногласне одлуке показују колико су Демократе искрене у свом опозиционом ставу и јединству и жељи да се смијени власт ДПС-а. У том смислу, Главни одбор овластио је предсједнике општинских одбора Демократа Будва и Котор да потпишу коалиционе споразуме када преговарачки тимови усагласе битне елементе тих споразума“, наведено је у саопштењу Демократа, чији наставак преносимо у цјелости.

demokrate odluka

Главни одбор сматра да су Демократе на парламентарним и локалним изборима 16. октобра у антидемократским условима оствариле одличан изборни резултат, посебно имајући у виду да смо већ на првим изборима успјели да понесемо ореол друге по снази политичке партије у Црној Гори, а водеће демократске снаге у општинама Будва и Котор, гдје су опозиционе структуре оствариле већину гласова и одборничких мандата у локалним парламентима.

Чланови Главног одбора су јединствени у оцјени да су претходни избори одржани су у атмосфери антидемократије, страха и ширења панике на изборни дан, као и да су их обиљежиле бројне злоупотребе у предизборном и изборном процесу, тако да 180 000 гласова које су оствариле опозиционе партије, што је убједљиво највећи број гласова опозиције у новијој историји, представља потврду да је Демократска партија социјалиста изгубила сваки легитимитет за вршење власти.

Закључено је и да бојкот рада Парламента од стране свих опозиционих посланика даје видљиве резултате и представља адекватну и оправдану мјеру одговора опозиције, имајући у виду антидемократски карактер власти у Црној Гори, земљи кандидату за чланство у ЕУ, али и земљи у којој власт никада није смијењена на изборима.

Главни одбор подржава сачињавање Платформе од стране опозиционих политичких субјеката, која ће се темељити на кључном предуслову да нема прекида бојкота рада у Парламенту без одређивања датума понављања парламентарних избора, уз наведени захтјев за политичко, институционално и правно разрјешење случаја „државни удар“. Тек након испуњења тих предуслова, створиле би се претпоставке за институционалну борбу за изборне услове. Главни одбор сматра да би однос према ДПС-у, у процесу изласка из политичке и институционалне кризе, требало уредити по систему „узми или остави“, имајући у виду бројне изигране договоре са појединим опозиционим политичким субјектима, у претходном периоду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here