Насловна Насловна Демократе, Демос, СДП, СНП и УРА: Бојкот Скупштине док се не објави...

Демократе, Демос, СДП, СНП и УРА: Бојкот Скупштине док се не објави датум понављања избора

13
ПОДИЈЕЛИ

Представници Демократа, Демоса, Социјалдемократске партије (СДП), Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА поручили су да неће прекинути бојкот Скупштине док не буду имали датум понављања парламентарних избора у разумном року, пренијела је агенција Мина.

Они су данас, представницима дипломатског кора, представили извјештај о дешавањима у току изборног дана, поручујући да је тај документ одбрана члана 2 Устава који каже да се не може признати ни успоставити она власт која није израз слободно изражене воље грађана на демократским изборима.

Бечић: Ако се случај „државног удара“ не испита ваљано, закључићемо да га је обезбиједила власт како би математички добила већину

Bečić

„У извјештају су сублимиране све злоупотребе које су се дешавале у предизборном и изборном процесу и сав антидемократски карактер изборног дана,“ казао је предсједник Демократа Алекса Бечић.

Он је нагласио да је ширење страха и панике, изазвано саопштењима Специјалног државног тужилаштва и Управе полиције, директно је утицало и на опредјељење и на излазност бирача, посебно опозиционих и бирача мањинских народа.

„Изборе је одлучивало мање од 1% подршке укупног бирачког тијела, јер је опозиција, упркос условима, освојила рекордан број гласова,“ истакао је Бечић и додао:

„Бојкот опозиције као одговор потпуно је оправдан и представља адекватну мјеру. Нема прекида бојкота док не добијемо јасан датум понављања парламентарних избора у разумном року, а не даље од предсједничких избора. То је предуслов да кренемо у институционалну борбу за услове за те парламентарне изборе,“ казао је Бечић.

Он је напоменуо да се и случај „државног удара“ и „терористичких напада“ мора довести до краја.

„Хајде да видимо да ли постоје ваљане оптужнице, ефикасни судски процеси, правоснажне пресуде за налогодавце и извршиоце, да видимо ко је за чији рачун ово радио. Ако то не видимо, доћи ћемо до закључка да је власт обезбиједила удар да би поново математички обезбиједила већину,“ додао је Бечић.

Кривокапић: Свако повјерење је потрошено дуетом државних удара

rankokrivokapic 08

„Свако повјерење је потрошено дуетом државних удара. Ми смо на дан избора имали два државна удара – један је од странаца, српских држављана, што је у надлежности тужилаштва, а други је од ДПС-а, који је спроводио активни државни удар, спрјечавање грађана да се слободно изјашњавају,“ казао је лидер СДП-а Ранко Кривокапић. Према његовом мишљењу прелазна влада је дала ефекта јер се један дио државних ресурса није могао злоупотријебити али да је државним ударима то повјерење потрошено.

„Опозицију и грађане Устав обавезује да не прихвате насиље над њиховом вољом и рушење елементарног основа демократије – слободног изјашњавања грађана,“ казао је Кривокапић.

Он је нагласио да ће истрајати да би „Црна Гора изашла из стања хроничног државног удара и поручио да бојкот може престати само утврђивањем дана избора.

Лекић: Није демократија само у парламенту већ и кроз друге форме

miodrag-lekic-

Предсједник Демоса, Миодраг Лекић казао је на састанку са европским комесаром Јоханесом Ханом да опозиција зна да је парламент мјесто демократије.

„Знамо то врло добро, прочитали смо и ми понешто и знамо о политици и ми понешто, али није демократија само у парламенту, него и кроз друге форме,“ казао је он, поручујући да бирачи траже јак одговор.

Лекић је представнике дипломатског кора питао да ли је могуће у њиховим земљама да су избори регуларни и слободни кад се на дан избора са званичног нивоа објављује да је у току државни удар, те потврдио даљи бојкот Скупштине, преноси „Мина“.

Павићевић: Олако изречене оцјене да су избори били демократски охрабриће починиоце нерегуларности и за следећи пут

danijela pavicevic

Данијела Павићевић из СНП-а навела је да су у тој странци забринути што поједине међународне институције, брзо након затварања бирачких мјеста, дају оцјене о изборима.

„Олако се избори оцијене као демократски, фер и објективни. Тако олако изречене оцјене о изборима најбоље охрабрују починиоце изборних нерегуларности да наставе са тим и убудуће“.

Према њеним ријечима, олако се дају и оцјене о активностима опозиционара. Она сматра да ће извјештај допринијети томе да се промијени благонаклон однос према владајућој партији ДПС-у и њеном шефу Милу Ђукановићу.

Ракчевић: ДПС се жели представити да је на бранику европских вриједности, али није тако

Rakčević

„Жели се представити да је ДПС на бранику европских вриједности, демократије, државе, Црне Горе у Европској унији или НАТО-у, а да постоји нека опозиција која је антиевропска и антизападна, која жели мимо воље грађана да освоји власт. То заиста није тако“, казао је лидер Грађанског покрета УРА, Жарко Ракчевић.

Ракчевић је рекао да чврсто у Грађанском покрету УРА вјерују у европску будућност Црне Горе.

„Али не вјерујемо да су доминантне европске вриједности избори који се организују у атмосфери државног удара, терориста или избори у којима се стотинама хиљада или милионима еура купују гласови грађана,“ пренијела је „Мина“.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Државни удар је фактички извео режим у Црној Гори против опозиције, и УДАР МИЛА ЈОШ ТРАЈЕ…
  Сад је кључна упорност да се блокира режим због НАТО удара, док не дође на власт ТРАМП…

 2. 0
  0

  A šta da im se vjeruje? Ne lipši magare do zelene trave. Šta će se desiti ako se održe izbori za godinu dana? Ništa. Sa ovom istom izbornom komisijom i zakonodavstvom? Taman im toliko vremena treba da poharaju što je ostalo i potkupe ove osviješćene građane što „glasau“ i truju đecu. Da li su ljudi svjesni u čemu smo? Uh, mogu misliti kako je teško bilo slušati sr..a ovoga Hana i njihovih iskorumpiranih posmatrače izbora…tzv. OEBS. Evo se priča da već pripremaju nekoga Mugošu u DIK, mladi kadar iz famoznog CEMI… za neku budućnost izbora…štancuju mu CV… Eto dokle je DPS stigao, rade sistematski, a vi mnogo kasnite momci… Pozdravite nam te napredne europejce! U pamet se…

 3. 0
  0

  Опозиција и Срби , као и српске институције, медији… треба да су агилнији на друштвеним мрежама, твитеру.. . врло је битна медијска осмишљена, упорна подршка…поздрав!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here