Насловна Издвојено Демократе: Датум избора није довољан за повратак у парламент

Демократе: Датум избора није довољан за повратак у парламент

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора условно је прихватила опозициону платформу за разрјешавање политичке кризе у држави. Како Дан сазнаје, Демократе траже додатне гаранције, на начин да, поред одређивања датума за понављање избора, услов за повратак опозиције у парламент буде и правно и политичко-безбједносно разрјешење случаја „државни удар“. Став Демократа је да ће, уколико је и за Демократски фронт прихватљиво да повратак у парламент буде условљен само одређивањем датума за одржавање поновљених парламентарних избора, и они прихватити такву одлуку колега из опозиције.

У платформи коју су припремили Демократе, Социјалдемократска партија, Демос, Социјалистичка народна партија и Грађански покрет УРА наводи се да захтијевају понављање парламентарних избора у разумном року, најкасније са одржавањем избора за предсједника Црне Горе на прољеће 2018. године.

Од тренутка прихватања датума за понављања избора, опозиција би учествовала у раду Скупштине Црне Горе, наведено је у документу.

Наглашава се да је правно и политичко-безбједносно разрјешење случаја „државни удар“ неопходан услов за одржавање поновљених избора.

„Јасно је да слободних избора не може бити све док се овај случај до краја не расвијетли и дрк се не елиминишу све контроверзе тим поводом, а које су имале пресудан утицај на коначан резултат избора оДржаних у дану када је објављена информација о државном удару. Прихватамо предлог европских партнера о парламентарној истрази која би вратила дио уставног капацитета Скупштини Црне Горе када се за то створе нормативни услови. Упоредо са расвјетљавањем свих чињеница везаних за државни удар, неопходно је спровести истрагу и на основу пријава и понуђених доказа процесуирати сва лица која су учествовала у незаконитој подјели новца, куповини бирача и другим документованим облицима нарушавања слободних и фер избора“, пише у платформи.

Како се даље наводи, након успостављања пуног опозиционог учешћа у раду Скупштине, био би покренут процес договора око услова одржавања поновљених избора.

„Увјерени смо да ове полазне основе, у датим околностима продубљивања кризе и изразито поларизоване политичке сцене, представљају конструктивну понуду и отварају могућност показивања елементарне посвећености очувању на Уставу засноване институционалне стабилности Црне Горе. Свако одлагање рјешавања политичке кризе може зауставити наше европске интеграције и учинити трајним економско-социјално понирање Црне Горе“, закључује се у документу.

Подсјећамо да је Предсједништво ДФ-а поручило јуче да ће политичку платформу коју су добили од Велике коалиције Кључ, Демократа и СДП-а размотрити у наредних неколико дана.

„Предсједништво ДФ-а обавјештава јавност да смо прије седам дана Великој коалицији Кључ, Демократама и СДП-у доставили наш предлог о заједничком ванпарламентарном дјеловању опозиције, на који још чекамо одговор. Пошто је наша првобитна понуда о организацији протеста због изборне крађе и лажног државног удара на сами дан избора одбијена од поједних опозиционих лидера, ми смо прије седам дана изашли Са новим, компромисним предлогом, који садржи идеје и предлоге колега из опозиције које су усмено саопштавали на досадашњим заједничким састанцима“, наводи се у саопштењу.

Предлог ДФ-а, како су саопштили, дефинише прецизан пут који води ка смјени садашње Владе и организовању нових избора, заснован на јединству опозиције и стварању поуздане и компетентне алтернативе садашњој власти.

Структура и демократски принципи који би помогли у реализацији зацртаног циља су, између осталог, формирање опозиционе владе и опозиционог парламента, који би чинило 39 посланика опозиције. Пошто се бојкот показао као најефикасније средство у борби против режима, ДФ ће се и даље залагати да се уз помоћ овог ефикасног политичког средства организују нови избори које би припремила прелазна кооминистарска влада, саопштено је из ДФ-а.

Демократе су саопштиле да је за њих прихватљива понуда ДФ-а у вези са формирањем владе у сјенци, али да та идеја једино има смисла ако је прихвате сви опозициони политички субјекти јер је синхронизовано дјеловање 39 посланика приоритет свих приоритета.

„Што се тиче идеје о прелазној влади, која би подразумијевала и учешће ДПС-а, за Демократе је неприхватљива. Ми бисмо тиме погазили чврсто обећање дато грађанима Црне Горе од момента оснивања,које смо потврдили одлуком главног одбора, највишег органа партије, да са ДПС-ом, Миловим, Душковим или било чијим, нећемо ни у каквим комбинацијама. Ако таква варијанта буде прихватљива за све остале, нећемо бити сметња, али у њој нећемо учествовати“, поручиле су Демократе.

Сијали страх да би куповали гласове

У опозиционој платформи констатује се да су парламентарни избори 16. октобра одржани у дану званичног објављивања државног удара, што темељно потире могућност слободног изјашњавања грађана. Наводи се да не постоји земља плуралистичке демократије које је одржала изборе у дану када по тврдњама Управе полиције и главног специјалног тужиоца терористичке групе треба да нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције и спроведу лишавање слободе премјера.

По дефиницији, то су неслободни избори, па сходно Уставу Црне Горе, у ком се каже да се не може успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана не демократским изборима, у складу са законом, не представљају вјеродостојан исказ политичке воље грађана пише у документу.

Оцијењено је да је стварањем атмосфере страха и огромне узнемирености извршен значајан утицај на изборну вољу грађана и њихово слободно изјашњавање. Истакнуто је и да је без преседана у земљама плуралистичке демократије да се избори одржавају у току објављеног државног удара и укидања апликација за електронску комуникацију Вајбер и Вотсап, како би се опозиција спријечила да дистрибуира доказе о злоупотребама.

Додаје се да су под плаштом застрашивања државним ударом организоване масовне нерегуларности попут куповине гласова прије избора и у самом изборном дану, куповина личних карата, притисци на грађане, укидање средстава комуникација… Како се закључује, главне мете ових недемокрастких метода и бројних нерегуларности у режији ДПС-а биле су опозиционе партије.

dan-logo

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here