Насловна Издвојено Демократе: Агент Марковић и бивша министарка да се усагласе – цвјета ли...

Демократе: Агент Марковић и бивша министарка да се усагласе – цвјета ли здравство или не?

2
ПОДИЈЕЛИ

Валентина Минић, посланица Демократске Црне Горе прозвала је саопштењем бившу министарку рада и социјалног старања Зорицу КОвачевић да је говорила неистину о стању здравства, а да је накнадно премијер Душко Марковић у екпозеу признао „да су идентификовани одређени проблеми црногорског здравственог система“.

Она је истакла да би наведени представници власти макар требало да се усагласе око питања у здравству и истакла цинизам ДПС-а и „општа игранка са нашим осиромашеним грађанима“ немају краја.

„Агента Марковића и бившу министарку Ковачевић бих љубазно замолила да у својим обраћањима јавности макар усагласе ставове и коначно расвијетле мистерију – да ли су или нијесу пацијенти задовољни и да ли нам примарна здравствена заштита цвјета или не цвјета?“, истакла је Минић.

Саопштење Валентине Минић, посланице Демократске Црне Горе, преносимо у цјелости.

Да ДПС цинизам и једна општа игранка са нашим осиромашеним грађанима немају краја, показује вјешта манипулација јавношћу у предизборној кампањи, гдје је само 10 дана прије избора, у емисији “Дебата“ на РТЦГ1, Зорица Ковачевић, у својству бивше Министарке рада и социјалног старања, у мом присуству изјавила, а камере забиљежиле: “Структурне реформе које су биле у примарној здравственој заштити (појашњење – домови здравља, изабрани љекар) дале су изванредне резултате и истраживање рађено ове године је показало да је задовољство грађана у примарној здравственој заштити преко 90%, а приоритети Владе у наредном периоду биће улагање у опрему, инфраструктуру, улагање у обуку медицинског и немедицинског кадра, као и побољшање материјалног положаја свих запослених.”

А онда се у експозеу премијера Марковића признало да су идентификовани одређени проблеми црногорског здравственог система, а да су највећи: непоуздано и неефикасно управљање финансијским ресурсима, листе чекања и незадовољство пацијената, као и низак ниво материјалног положаја у здравству.

Што се тиче ниског нивоа материјалног положаја, видјели смо колико Владу то потреса када су посланици ДПС-а, СД-а, Позитивне… итд. 30 септембра 2016. једногласно подигли руку против свих здравствених радника Црне Горе и повећања њихових плата, не марећи што нам истинска друштвена елита живи на рубу егзистенције!

Буџет за 2017. годину, који не планира повећање зарада љекарима, сувишно је овдје и коментарисати! Само ћу рећи да је за Демократе такав однос према онима који се брину о здрављу нације неопростив и неприхватљив.

Што се тиче “изванредних” резултата у примарној здравственој заштити, ако сматрате да 80% здравствених услуга треба да се обавља на секундарном (појашњење – болнице) и терцијерном, умјесто на примарном здравственом нивоу, заиста сам забринута за КЦЦГ, као и за остале здравствене установе, јер је упућивање на секундарни ниво прије реформе био око 60%, што је лоше, али сада је тај проценат порастао на преко 70%, што је катастрофално. Дакле, умјесто да статистика буде обрнута, да 80 % пацијената своје здравствене потребе задовоље на примарном нивоу, а само око 20% на секундарном и терцијерном, истраживање које пласирате јавности је у супротности са логичким и здравим разумом и у великом конфликту са истином. Милионску катаклизму у Фонду здравства, која се дешава због Владине “изванредне” здравствене политике, нећу ни помињати овдје.

А агента Марковића и бившу министарку Ковачевић бих љубазно замолила да у својим обраћањима јавности макар усагласе ставове и коначно расвијетле мистерију – да ли су или нијесу пацијенти задовољни и да ли нам примарна здравствена заштита цвјета или не цвјета? Јер, цитирам госпођу Ковачевић: “Слушају нас грађани Црне Горе”.

Такође, молим Министра здравља да ми одговори: од којих средстава мислите да препородите болесно здравство? Ко ће у њему остати да ради? Одакле ћете увести кадар који нам недостаје? Када ћете одржати ријеч и позабавити се “ниским нивоом материјалног положаја у здравству”? И када ће грађанке и грађани добити извјештај о ДПС стратегији тродеценијског уништења здравстеног система Црне Горе и здравља њених грађана?

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here