Насловна Насловна Демократе: 3апрепашћујућа реакција Министарства у случају преварене Иване Бојовић

Демократе: 3апрепашћујућа реакција Министарства у случају преварене Иване Бојовић

2
ПОДИЈЕЛИ

Запрепашћује реакција Министарства на храбри потез једне младе особе, која се одважила да пред камерама проговори о злоупотребама које су јавна тајна у Црној Гори, умјесто да заједно са осталим надлежним органима хитно крене у контролу свих послодаваца пријављених на Програм и казни оне који га злоупотребљавају, стоји у саопштењу Демократа, поводом реаговања Министарства просвјете у случају Иване Бојовић која је преварена у програму стручног оспособљавања.

Остатак саопштења преоносимо у цјелости.

„Садржина реаговања Координационог тима Министарства просвјете надлежног за праћење имплементације Програма за стручно оспособљавање високошколаца јасно показује континуитет у избјегавању одговорности за недопустиво велики број злоупотреба и махинација у његовој примјени.

Запрепашћује реакција Министарства на храбри потез једне младе особе, која се одважила да пред камерама проговори о злоупотребама које су јавна тајна у Црној Гори, умјесто да заједно са осталим надлежним органима хитно крене у контролу свих послодаваца пријављених на Програм и казни оне који га злоупотребљавају. Прије свега, Министарство је дужно да понуди иоле смислен одговор на питање: како то да је високошколцима уопште понуђено да изаберу послодавца који не може да их стручно оспособи и чија је једина дјелатност, као у конкретном случају, продаја опреме за мобилне телефоне? Ипак, са друге стране, оваква реакција не чуди, имајући у виду да је Министарство дио 25-годишњег система који, доказано, не санкционише оне који крше закон, већ оне који на то указују.

Untitled
Координациони тим, умјесто да као дио извршне власти поднесе рачун и одговори на питање једног од представника грађана у Скупштини у вези са системским злоупотребама, дрзнуо се да савјесно указивање на проблем са чистим доказима назове непримјереном политизацијом. Даме и господо чланови Тима, овај јефтин покушај замјене теза вам неће проћи, јер шта би друго требало да буде посао посланика осим да на одговоран начин указује на друштвене аномалије и штити права обесправљених? Зар ви стварно мислите да се његов посао завршава на дизању руке за одређени закон? Да вам одмах јасно буде: од Демократа то не очекујте. Насупрот томе, наставићемо да упиремо прстом у сваки, макар и најмањи пропуст и кршење закона. Према томе, боље ви узмите да радите свој посао, и то како ваља, а оканите се политичких коментара.

Надаље, у чему ви видите, како сте навели, успјех овако постављеног програма када 20% корисника не мора да долази на посао и сваки четврти не обавља онај за који се школовао, те у коначном, када се 30% њих, како тврде, третирају као јефтина радна снага?

Што се, пак, тиче случаја Иване Бојовић, која је имала храбрости да отвори Пандорину кутију, мањак повјерења у надлежне институције не би требало да чуди. Наиме, њој је послодавац приликом потписивања Уговора о “стручном оспособљавању”, упознајући је тек тада са чињеницом да ће као политиколог обављати посао продавца, вјероватно утјехе ради, казао да “неће подићи ништа теже од маске за мобилни телефон”. Истог дана, Ивана је пошла у Завод за запошљавање и упитала службеника да ли ће се она стварно стручно оспособљавати вршећи техничке и послове продавца, назначене као такве у самом уговору, чији је примјерак доставила Заводу. Одговор који је добила додатно ју је разочарао: “Сине мој, све ми то знамо – нама је вас најжалије”.

Е, па, господо из Министарства, за нас млади људи нијесу за жаљење, већ као што би у сваком друштву требало бити – оно највредније, те се, стога, од вас очекује да покажете минимум одговорности и почнете, коначно, да радите свој посао и штитећи закон, браните интересе оних који вас плаћају.“

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here