Насловна Друштво Делегација Патријаршије данас отпутовала на Свеправославни сабор на Крит

Делегација Патријаршије данас отпутовала на Свеправославни сабор на Крит

0
ПОДИЈЕЛИ

Поглавари десет православних цркава, укључујући и Српску патријаршију, састаће се сутра на припремном заседању у Духовној академији у Калимбарију, недалеко до Хање на Криту. Циљ овог састанка биће припрема за Свеправославни сабор, који формално почиње у недељу, на Тројице, заједничким служењем литургије у Цркви Светог Мине у Хераклиону, преносе Новости.

И док Васељенска патријаршија обавља последње припреме за скуп најављен као најважније сабрање у православном свету у последњих 1.000 година, у СПЦ и даље одјекује дефинитивни пристанак Светог синода да Српска црква учествује на овом сабору. До ње се, како објашњавају у седишту СПЦ у Београду, дошло после темељне анализе ситуације у православљу, изузетно заоштрене после бојкота четири значајне цркве – Антиохијске, Руске, Бугарске и Грузијске патријаршије.

Одлука да српска црквена делегација предвођена патријархом Иринејем крене на Крит изненадила је све који су сматрали да ће СПЦ безусловно следити смер Московске патријаршије, која је неколико дана раније одбила учешће на Свеправославном сабору. Зелено светло СПЦ тумачи се као потврда независности и ауторитета Српске цркве, која је упркос тихом притиску Руса, остала доследна свом ставу.

„Хоћемо да покажемо љубав и верност према Цркви, као и бригу за њено јединство“, каже митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

„Не желимо, међутим, да се сврставамо ни на једну страну. Нисмо експоненти Руске нити Цариградске патријаршије. Српска црква има своје достојанство и слободан став.
Делегација СПЦ заложиће се да критски састанак буде само прва сесија Великог сабора, чије укупно трајање може да траје и више година. Један од захтева које ће Иринеј проследити патријарху Вартоломеју биће и да Сабор одмах приступи решавању проблема који су се појавили током припрема, али и да се све примедбе одсутних цркава уврсте у дневни ред заседања“, казао је он.

Саговорник „Новости“ из београдске Патријаршије упозорава и да постоји могућност да васељенски патријарх не пристане на захтеве СПЦ.

„У тој варијанти српска делагација ће највероватније напустити Крит. Из Москве је стигао јасан сигнал да крњи скуп нема легитимитет и да његове одлуке не могу бити обавезујуће. Једини пут за какав-такав успех овог састанка води преко усвајања наших предлога. То може бити решење за несугласице између помесних цркава, али и за стицање пуноважности његових одлука“, сматра саговорник Новости близак врху СПЦ .

Делегација Српске православне цркве, коју чине патријарх Иринеј, 23 архијереја и тим од шесторице саветника, јуче је отпутовала на Крит. У Хераклиону их је сачекао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је на Крит стигао као претходница српске делегације. Он, између осталог, учествује у припреми саопштења, које ће у форми заједничке поруке православних поглавара бити објављено на крају заседања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here