Насловна Политика Дејвид Камерон поднио оставку (ВИДЕО)

Дејвид Камерон поднио оставку (ВИДЕО)

2
ПОДИЈЕЛИ

Британски премијер Дејвид Камерон поднио је данас оставку, након резултата референдума на којем су британски грађани гласали излазак из ЕУ.

Он се новинарима обратио испред Даунинг стрита бр. 10, који је службена адреса британских премијера.

Обраћајући се грађанима и новинарима Камерон је изјавио да, након његових молби да остану у Европи и данашњих резултата, није у реду да он и даље буде премијер.

„Мислим да не би било у реду да ја будем капетан који нашу земљу усмјерава ка њеној следећој дестинацији“, казао он.

„Ово није одлука коју сам сам донио олако, али вјерујем да је у националном интересу да имамо период стабилности, а затим је потребно ново руководство“, додао је Камерон.

Он је нагласио да је једино прихватљиво да нови премијер буде онај који ће донијети одлуку о томе када да се покрене Члан 50 и започети процес изласка из ЕУ, а не он. Камерон је у изјави новинарима потврдио да су Британци донијели веома јасну одлуку да заузму другачији пут те да је стога потребно и ново руководство.

„Британски народ је гласао да напусти Европску унију и њихова воља се мора поштовати“.

Он је најавио да ће се кабинет састати у понедељак, а да гувернер Банке Енглеске спрема изјаву о корацима које ће банка и трезор предузети како би осигурало финансијско тржиште.

Премијер би требао да се појави пред Савјетом Европе следеће недјеље и да објасни исход референдума, за који је позвао људе „да га поштују.“

„Британски народ је изабрао. То треба да испоштују и они који су изгубили на референдуму, не би ли тиме помогли да ово што је изгласано успије“, казао је Камерон.

У настојању да ублажи страховања око тога шта ће се даље десити у британском „разводу“ од ЕУ, Камерон је инсистирао на томе да резултат референдума неће имати непосредан утицај на односе британских и европских грађана, конкретно на слободу путовања.

„Ја ћу увјерити берзу и инвеститоре да је британска економија је суштински јака“, рекао је он.

„Неће бити промена у начину на који наши наши људи могу да путују, начина на који се наши производи могу кретати, или начина на који се наше услуге могу се продати“.

Оставка Камерона ће ступити на снагу у октобру.

„Обезбјеђивање стабилности ће бити важно и ја ћу наставити да обављам своју функцију премијера са својим кабинетом наредна три мјесеца“, рекао је Камерон.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Сада ће ови наши да се праве Енглези,како никад и нису искрено били за ЕУ,како је то био „тактички“ сполјнополитички потез.Следи укиданје санкција Русији ,а могуће је и да КАП врну Дерипаски.Ахахахаххаххахаха!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here