Насловна Колумне Дејт & дојч

Дејт & дојч

1
ПОДИЈЕЛИ

Фаталном Колиндином грешком (која се, безмало, испоставља да може стајати раме уз раме за пројектом какав је Викиликс), дознајемо да, ФиЈип (лажни) III, све су прилике, нема Твитер! Умјесто да се прикан, јелда, угледне мало на Трампа (са исувише дугачком краватом, што је, без сумње, Колинди онако по мераку), који по ваздан нешто твитује, „предсједник“ нам је, гле, онлајн, за разлику, од, нпр., Гогијелија (пјесника са екс пендреком!), који се, ама кад ти часну дајем, не скида са Фејсбука, не пропуштајући ни једну прилику те бржебоље ено га гдје на сваку извалу качи коментар (умјесто да запне на терену, тај докончи на тастатуру…) цијелу ноћ премишљајући како да буде у фазону – фул филозоф са кило метафора у рукаву.

Колинда, након чоколадица (да, управо говоримо и о Чоколинди), сада се оклизнула на Твитер, не познајући црвени црногорски сој, који увијек одбија све ново, нарочито су алергични на искораке на пољу технологије, и шефа никако не могу замислити како се цери преко Скајпа. Додуше, тешко да могу представити себи слику у којој ФиЈип преко Твитера заказује са Колиндом дојч, напросто, није му у традицији тако нешто. Уосталом, шта ако кукавни „предсједник“ прије преферира обичну турску кахву, што је Колинди сигурно фуј!kolinda filip milo

Колико сам испратио, у међувремену заузет неким приземниjим обавезама, Колинда је честитку срочила на енглеском, што је прве међу новопеченим црвеним монтенегринима добрано начепило: шта ти, који мој, сад значи neighbour, и треба ли, части ти, ради ових пар про форме ријечи сада шеф да посеже за преводиоцем којег уза се, узгред буди речено, држи као привезак. Јесте, хрватски језик се изопачио, са сори, бок, френд, пусица, дејт, итд., трчи испред наших главара, који се враћају на „језик прађедова“ које фалсификују, зато је и логично да избјегавају Твитер и остале друштвене мреже у којима је језик сведен на игру апликација…

Али, дејт-дојч на Светом Стефану, мало ли је, и то у друштву са Колиндом, која се не одваја од смрат фона, увијек већ та ти је окачена на Твитеру, или Фејсу, анганжована без остатка, ту је да се на сваки начин обрати свим грађанима, као предсједница, за разлику од нашег покуњеног ФиЈипа, користи све форме јавности да од себе бескрајно шири глас за уједињење и учвршћење Хрватске, свеједно што то у свакој другој прилици чини користећи се енглеским. У реду, још мало па ће почети да баца сленгове што је више него готивно, тебраз.

ФиЈип, дакле, нема Твитер, што само по себи значи да је угасио и Инстаграм профил. То је грешка, јер ако `оћеш да се у потпуности стопиш са идеологијом коју представља НАТО, неопходно је да се укључиш у све доступне друштвене мреже, које су, зар не, управо њини, западни изуми. Без познавања енглеског, као и са врло оскудним познавањем како се барата рачунаром, шеф постаје у најмању руку сумњичав, будући да одбија принцип виртуалне доминације и контроле која сама себе напослетку контролише; шта тај има тамо да тражи. Сори, није грешка у мојој нео-здравици преко Твитера, него у томе што ти, ФиЈипе, немаш никакав профил, а најмање онај који је неопходан да би се представио на друштвеним мрежама.

(Док Дојчлинда сурфује нетом, загријана причом о НАТО-у, наши главари старају још увијек електронкски неписмени, дозивајући се по овим пустим горама: – А чоче, што ти шђеде онооо, śеђи доље, ада нећемо сваком приликом цимати НАТО, најмање сад кад јуримо за оним што су дојављивали лажне бомбе, које је први провалио Мелвудин Нухоџић, и то ти ваљда све казује, јер он каза да су то управо чињели они који све чине да дође до дестабилизације Црне Горе и њеног пута ка евроатланским интеграцијама.

Ја бих ипак једну обичну, горчу кафу…)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here