Насловна Политика Дедовић: МУП да избрише мртве из бирачког списка

Дедовић: МУП да избрише мртве из бирачког списка

3
ПОДИЈЕЛИ

Државна изборна комисија и Министарство унутрашњих послова морају да интензивирају припремне активности за парламентарне изборе који нас очекују у октобру.

То је у разговору за „Дан“ саопштио члан ДИК-а Владо Дедовић. Подсјећа да, према раније саопштеним подацима МУП-а, преко 10.000 лица неће моћи да реализују бирачко право иако се налазе у бирачком списку, јер немају нову личну карту или пасош документа на основу којих се врши електронска идентификација бирача.

Министарство унутрашњих послова мора хитно да се позабави овим проблемом и припреми озбиљну анализу ове појаве и да јавност упозна да ли се међу тим лицима налазе и преминули, за које чланови њихових породица нијесу пријавили чињеницу смрти. Подсјетићу да је на локалним изборима у Тивту било ситуација гдје су чланови породица долазили на бирачка мјеста да се жале зато што је стигао позив за давно преминулог члана њихове породице који се управо налазио на посебном списку лица која су у бирачком списку, а немају фотографију односно важећи лични документ“, упозорио је Дедовић.

Истиче да након локалних избора у Тивту готово да и није било активности усмјерених ка обезбјеђењу услова за одржавање парламентарних избора од органа изборне администрације.

Подсјетио је да је пред ДИК-ом озбиљан задатак организације обука за чланове општинских изборних комисија и бирачких одбора, кроз које ће им се представити нова процедура гласања на бирачким мјестима, нови систем електронске идентификације бирача, нова процедура гласања путем писма и друге новине у изборном законодавству.

Ако се узме у обзир да су у Црној Гори на претходним изборима била 1.162 бирачка мјеста са преко 20 хиљада чланова органа изборне администрације, онда јавност може да схвати колики посао стоји пред ДИК-ом на припреми наредних избора. Стога, биће потребно и вријеме и значајни ресурси како би ДИК могла да упозна чланове органа изборне администрације са новим процесним аспектима спровођења изборних радњи“, указује Дедовић.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    A što da ih brišu? Zar mogu mrtvi glasati?
    Zar su živi pametniji…? Možda samo misle da žive,a u stvari životare…dok ne mrcuknu…Isto vam je to u Crnoj Gori… i živi i mrtvi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here