Насловна Насловна Дарко Пајовић: Повратак Драга Ђуровића

Дарко Пајовић: Повратак Драга Ђуровића

6
ПОДИЈЕЛИ

Позитивна Црна Гора основана је прије само четири године и прешла дуг пут. Од борбе против режима Мила Ђукановића – до уласка у његову владу. Од уличних протеста – од ограђивања од њих. Од критиковања режима – до постајања режима. Како су године пролазиле, оштрица се тупила па су и њихове изјаве, посебно предсједника Позитивне Дарка Пајовића, постајале све блаже према режиму.

Само четири године након што је Дарко Пајовић зацртао као програм своје странке смјену режима Мила Ђукановића, он данас постаје предсједник Скупштине у коалицији са ДПС-ом.

Подсјетимо се ипак, политичког пута Дарка Пајовића. Његове почетке обиљежава учешће на антивладиним протестима 2012. године због којих и Пајовић и његова странка задобијају велике симпатије јавности. У протестима које су организовали МАНС, Унија слободних синдиката и Студентска унија, Дарко Пајовић је увијек на самом челу колоне.

Његов став је тада јасан: смјена Мила Ђукановића је приоритет, којег он сматра „човјеком прошлости и примитивцем“, а његов ДПС „крадљивцем“. Дарко Пајовић је, дакле, на својим почецима истакнути опозиционар и критичар власти.

„Ако има противника државе и европских интеграција, онда је то Ђукановић, јер је продуковао систем који је далеко и од европског и од истински патриотског“, тврдио је Пајовић 2013. године.

Те исте 2013. године Пајовић је тврдио да је „једина идеологија коју има врх ДПС-а остати на власти, пунити џепове на туђој муци, пустити низ воду све који су извршавали њихове налоге на нижем партијском нивоу и сачувати високе функционере”.

pozitivna-crna-gora1

Исте 2014. г. оцијенио је да је „ДПС странка која изборне успјехе базира на суровом изборном пресингу који сада више него икад прелази законски дозвољене оквире“.

Сјетимо се и афере „Снимак“, која је уздрмала Црну Гору али не и трон премијера.

“А часно је упознати грађане са нечасним радњама појединаца који уцјењују, пишу и бришу људе из бирачких спискова, додјељују хуманиратну помоћ по партијској линији и називају аутистичним оне који су посвећени раду државних предузећа а не партијским интересима. А то треба да буде црногорска политичка елита, која побјеђује 24 године захваљујући тим и таквим методама”, рекао је Пајовић.

Пајовић је тврдио да је лично он доставио аудио-снимке подгоричком личсту „Дан“ са сједница ДПС-а, и изјавио да је управо ова афера показала да власт не може да се бори против корупције и организованог криминала. Дритан Абазовић ће касније у Скупштини тврдити да то није био Пајовић, већ један други члан Позитивне.

Међутим, током година став Пејовића и његове странке се полако мијења. Када 2015. године Демократски фронт позива опозицију на уједињење са циљем да се коначно обори режим Мила Ђукановића, Пајовић се колеба, правдајући се да му се не свиђа њихов метод.

Пајовић сада изјављује да није присталица уличних демонстрација, и да је потребно „вратити се дијалогу унутар институција.“

Умјесто критика, он сада у режиму Мила Ђукановића види и позитивне црте. 

Он сада хвали ДПС због свега што је учинила поводом ЕУ и НАТО интеграција и да им се морају признати добра дјела, а уједно изјављује и да његова странка неће сарађивати са партијама које су против НАТО-а.

„Времена се мијењају, нове генерације долазе, ситуација у ЕУ и региону се такође мијења. Паметна политика значи прилагођавање промјенама“, истиче сада Пајовић.

pozitivna

Пајовић се не задржава на томе, он почиње да све нестрпљивије критикује опозиционе колеге, усвајајући притом врло видно реторику премијера Ђукановића.

„Протести који су заказани за септембар су рефлекс распада, фрустрације и немоћи политичке структуре која их организује“, оцјењује он позив ДФ-а, и поручује да Позитивна неће у томе учествовати.”

Дакле, да упоредимо – 2013. године Пајовић је био сигуран:
„Напуштање Владе је једино реално послије свих јавно изречених ставова“, мислећи на СДП, међутим ове године каже: „Ја јесам за то да ДПС буде у опозицији, али не и да ДФ буде у влади.“ 

Велики пут, посебно идолошки, прешла је једна странка за кратко вријеме. Они данас улазе у Владу Мила Ђукановића, која им је боље рјешење него да је она састављена од посланика ДФ-а, а Дарко Пајовић постаје предсједник Скупштине Црне Горе, у оној истој Влади против које је био на свим изборима и на основу којих је добио мјеста у парламенту. Једно је сигурно: вољу својих бирача није имао на уму да испоштује. Они су изманипулисани и понижени.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ја зам Дарка када је чувао пеликане на Језеру. Тада је имао и мисију и визију и циљ! Сада, има лову!

 2. 0
  0

  zadnja ološ ,čitava stranka napravljena da prevari i oblesavi ovaj narod.Svi sa “ trećega puta“ su takvi.
  samo ovaj Front vam je normalan.
  pozdrav iz Ankare.
  vaš I.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here