Насловна Друштво ДАНУ пуштена низ воду, Брковић би у ЦАНУ

ДАНУ пуштена низ воду, Брковић би у ЦАНУ

3
ПОДИЈЕЛИ

Jevrem Brkovic, Miras Dedeic, Sreten Perović, Mladen Lompar

Одјељење за умјетност Црногорске академије наука и умјетности гласаће данас да ли ће прихватити кандидатуре Јеврема Брковића, Момира М. Марковића, Павла Горановића, Гојка Челебића и вајара Златка Гламочака за избор у звање ванредних чланова ЦАНУ.

Међу овом петорицом нових кандидата пажњу привлаче два имена Брковић и Марковић, који су оснивачи тзв. Дукљанске академије наука и умјетности.

Брковић, који је њен први предсједник, а касније доживотни почасни предсједник ДАНУ каже за Побједу да је ДАНУ „достојанствено обавила свој посао“ и да јој треба дозволити да „достојанствено оде у историју“.

„У оном тренутку када је настала, када смо је основали, утемељили, Дукљанска академија наука и умјетности била је за Црну Гору једна изузетно значајна установа која се борила за њено осамостаљење, за обнову самосталности. Она је достојанствено обавила свој посао и у том периоду изузетно значајном за Црну Гору успјела да афирмише црногорску културу, да доживи ренесансу. Међутим, сплет околности онемогућио је да се Академија развије у праву научну установу, као што је то, рецимо, ЦАНУ, зато дозволимо ДАНУ да достојанствено оде у историју, као што је достојанствено обавила свој посао„, казао је Брковић Побједи.

Брковић отворено каже да му је, у неку руку, драго да буде члан државне академије, те да је то хтио још прије 40 година, када је због једног или два гласа његова кандидатура одбијена.

Подсјећамо, Брковић је својевремено говорио како је ЦАНУ „такозвана“ и „великосрпска“.

Пријем нових чланова из реда академика Дукљанске академије наука и умјетности прецизиран је Законом о ЦАНУ, усвојеном у фебруару 2012. године који је изазвао велике полемике. Подсјетимо на оштро реаговање предсједника ове институције, академика Момира Ђуровића који је на челу ЦАНУ од 2002. године, који је у отвореном писму бившем премијеру Игору Лукшићу, за чијег је мандата закон донијет, тражио смјену министарке науке Сање Влаховић.

Ђуровић је тада, 2012. године, Закон о ЦАНУ, оцијенио као „безумље које Црну Гору уводи у мрак“.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  U Francuskoj, da bi neko postao akademik, mora sačekati da neko od aktuelnih akademika „napusti ovaj svijet“ jer je broj francuskih akademika strogo ograničen, pa makar na „listi čekanja“ bili npr. Zola, Igo ili Kami! U Crnoj Gori, ne samo da postoje NVO koje se lažno predstavljaju kao „akademije“, nego se u njihov sastav primaju frizeri, pekari, mehaničari, uz svo dužno poštovanje prema ovim časnim profesijama, koji se u normalnim zemljama učlanjuju u esnafe (cehove)! Predlažem da se i tzv. „fudbalski navijači“ sa posljednje utakmice kolektivno proglase za „akademike“!

 2. 0
  0

  Predlažem da se i tzv. „fudbalski navijači“ sa posljednje utakmice kolektivno proglase za „akademike“!

  Ha ha ,dobara ti je ova,a bice uskor tako ako ne prime u NATO,onaj mali ce i cin dobiti ili boracku !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here