Насловна Насловна Даниловић: Власт неспособна да се избори са криминалом – она је саучесник...

Даниловић: Власт неспособна да се избори са криминалом – она је саучесник у урушавању државе и институција

2
ПОДИЈЕЛИ

Власт је неспособна да се избори са криминалом – она је саучесник у урушавању државе и институција, изјавио је данас функционер Демоса и доскорашњи министар унутрашњих послова Горан Даниловић, преносе „Вијести“. Он је нагласио да је власт дала предност криминалним групама толеришући их десет година те да они имају технику коју полиција може само да сања, али да држави недостаје кључни фактор: воља да се криминал побиједи.

„Да би се побиједио организовани криминал у Црној Гори неопходна је одлучна и организована акција државе. Након скоро десет година толерисања организованих криминалних група проблем се не решава преко ноћи. Десетине милиона евра којима само у Црној Гори располажу појединци и савршена организациона увезаност у регионалне криминалне оквире, тешке стотине милиона, дали су велику предност криминалцима који су спремни да ударе на сваку државу региона буду ли морали и тако да се бране,“ нагласио је Даниловић и истакао:

„Њихов новац је оперативан у сваком тренутку и за њега су ангажовани ‘најбољи пуцачи’ и техника коју полиција може само да сања. Држави уз све то недостаје кључни фактор – воља да се криминал побиједи. ‘Добре везе’ криминалаца у полицији дјеловима тужилаштва и судства представљају огромну потешкоћу.“

Неопходно је увести систем одговорности

danilovic cdm

„Неопходно је за почетак увести систем одговорности у којем се врше честе промјене на најодговорнијим полицијским функцијама – од директорске до ресорних. То подразумијева радикалну измјену нефункционалног Закона о унутрашњим пословима у којему се намјерно не зна ко коме и за шта одговара,“ казао је Даниловић.

Он је оцијенио да је неоходно под хитно измијенити Закон о државним службеницима посебно у дијелу високоруководног кадра, додатно подмладити руководни полицијски кадар способан да научи од странаца и примјењује савремена искуства из свијета, односно, професионално сарађује и учи у свим међународним полицијским структурама, преиспитати имовину свих полицијских, тужилачких и судских званичника који живе на „високој нози“, те онемогућити комуникацију пресуђених криминалаца из затворских јединица са спољним свијетом, смањити број центара безбједности на највише четири и тако суштински централизовати борбу против организованог криминала, по принципу да најбољи полицијски инспектори раде најтеже случајеве, а да начелници буду бирани на најдуже двије године.

„Директор полиције треба да дијели судбину мандата са министром како би се увела политичка одговорност за борбу против криминалних банди и онемогућило управљање полицијом из сјенке и неформалних центара моћи,“ напоменуо је Даниловић.

Држава мора да стане иза оних који се боре против организованог криминала

mafija-oruzije-oruzje-kriminal crna gora albanija

Он сматра да треба вратити достојанство и посебна овлашћења обичним полицајцима који сада служе за изругивање криминалцима, реорганизовати, посебно бирати и животно награђивати полицијске службенике у сектору граничне полиције, одсјеку за борбу против привредног криминала и одсјеку за борбу против дроге.

„Руте шверца наркотика и дувана кроз Црну Гору су општепознате али цијелу деценију су нетакнуте. Само се мијењају шефови рута и каравана,“ нагласио је функционер Демоса. Он је оцијенио да парламентарну и цивилну контролу рада полиције треба поставити на ниво апсолутне јавности а Одбору за безбједност и одбрану Скупштине дати додатне надлежности. Такође, сматра Даниловић, треба Пословником/Законом о Скупштини онемогућити да предсједник одбора и министар унутрашњих послова буду из исте политичке опције.

Даниловић је „Вијестима“ казао је на крају изјавио да је власт неспособна да ово уради, макар је већ сјутра чинила и садашња опозиција, а да је она и саучесник у урушавању државе и њених институција.

„Борба против организованог криминала биће болна. Најбољи полицијски службеници биће угрожени али држава треба да стане иза њих цијелом својом снагом. За почетак тако што ће Влада преко министра и министара преузети одговорност, без изговарања и пренемагања,“ нагласио је Даниловић.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Danilovicu, imao si kratku priliku da donekle iznutra vidis jad i cemer ove nazovi drzave. Ti si to iskoristio i upoznajes javnost Crne i sire sa porazavajucom istinom. Policija, sudstvo, tuzilastvo i mnoge druge institucije su u sluzbi mafije, a ne gradjana Crne. Kad bi se dublje zavirilo ova bolest je zahvatila sve pore drustva, ima neslucene razmjere.
  Umjesto podrske mnogi pozvani i prozvani cute. Sta cekaju? Da do njih dodje?
  Gradjani i ne slute koliko je mafija umrezena i igra se sa nama, odlucuje o svemu, pa i nasim zivotima. Mnogo je njihovih zrtava i takozvanih“ prirodnih smrti“.
  Treba biti, srecan i veliki umjetnik pau Crnoj dozivjeti prirodnu smrt ukoliko si se na bilo koji nacin nasao na putu ovim zlotvorima.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here