Насловна Политика Даниловић: Сви да учествујемо у припреми протеста

Даниловић: Сви да учествујемо у припреми протеста

6
ПОДИЈЕЛИ

Протести су врло легитиман вид притиска на власт која не поштује Устав и закон, али ипак их не видим као могућност да преко њих дођемо до одређених предуслова који ће омогућити стабилан политички систем у Црној Гори. Ако треба да се догађају заједнички протести, онда у њиховој припреми треба да учествују сви, а не по систему: што те више увриједим, то ћеш прије доћи,изјавио је функционер Демоса Горан Даниловић  у интервјуу Побједи

goran danilovic

– Не може се протестима натјерати опозиција на међусобну љубав, али ако нам је заједнички интерес да се боримо за достојанство, онда треба показати ширину рекао је он. Даниловић, који је независни посланик у Скупштини, оцјењује да је политичка ситуација у нашој држави компликована и да парламентарна већина дефинитивно нема легитимитет.

– У овом тренутку није јасно кога представљају министри у Влади. Да ли су они израз коалиционе воље, парламентарне већине која постоји на папиру или је то у међувремену већина која ад хоц тражи и обезбјеђује подршку у парламенту оцјењује наш саговорник.

ПОБЈЕДА: Демократски фронт одредио је датум протеста за 27. септембар на којима очекује да им се придружити остатак опозиције. Да ли је могуће да се опозиција уједини због протеста, с обзиром на честа препуцавања?

ДАНИЛОВИЋ: Никада нашом вољом није било и неће бити опозиционих неспоразума, али очигледно је да водимо различите политике. За мене је недопустиво да један дан некога из опозиције, на кога евентуално рачунате, сљедећег дана оптужите за издају. У наредном периоду треба испратити шта ће се дешавати. Нажалост, нијесам оптимиста. Протести су врло легитиман вид притиска на власт која не поштује Устав и закон, али ипак их не видим као могућност да преко њих дођемо до одређених предуслова који ће омогућити стабилан политички систем у Црној Гори. Ако треба да се догађају заједнички протести, онда у њиховој припреми треба да учествују сви, а не по систему: што те више увриједим, то ћеш прије доћи. Та политичка времена су за нама. Демос и даље позива на озбиљну и одговорну политику опозиције у којој неће бити крупних и тешких ријечи на рачун оних с којима сте дијелили добро и зло. Не може се протестима натјерати опозиција на међусобну љубав, али ако нам је заједнички интерес да се боримо за достојанство, онда треба показати ширину. Прије него што се одважимо за тако крупан корак, без медијског препуцавања, треба направити озбиљне и конструктивне разговоре. Наравно да није на Демосу да учи друге како се то ради. Не може се према опозицији понашати као према власти, јер управо су предсједник Демоса, посљедњи предсједнички кандидат опозиције и воља једног широког грађанског фронта покрадени на предсједничким изборима. Дакле, било би за очекивати да се међусобно обраћамо уз уважавање и да евентуално једни од других тражимо подршку. Ако вас неко третира на недопустив начин, вријеђајући квалификације, онда вам остаје само да с времена на вријеме одговорите, али углавом одћутите и препустите јавности да сама закључи о чему се ради.

ПОБЈЕДА: Након побједе Кривокапића за предсједника СДП-а, да ли вјерујете да ће већина у парламенту бити против Владе? Хоћете ли покренути питање о неповјерењу или ћете сачекати јесен?

ДАНИЛОВИЋ: Компликована је политичка ситуација, а парламентарна већина дефинитивно нема легитимитет. У овом тренутку није јасно кога представљају министри у Влади. Да ли су они израз коалиционе воље, парламентарне већине која постоји на папиру, или је то у међувремену већина која ад хоц тражи и обезбјеђује подршку у парламенту.

ПОБЈЕДА: Да ли је, по Вама, реалан сценарио одржавања ванредних парламентарних избора?

ДАНИЛОВИЋ: По својој суштини, они ће бити ванредни кад год се догоде. Дефинитивно је недопустиво да Влада настави да ради, а да имамо недефинисану већину која је подржава. Надам се да ће врло брзо у парламенту постати јасно ко је уствари већина да ли је то стара или постоји нека нова која подржава ову Владу. Ако се конституише нека нова већина, кроз гласање о неповјерењу, избор нових министара или одбрану постојећих, онда је јасно да би било неопходно организовати нове изборе, али по новим правилима.

ПОБЈЕДА: Како напредује изградња партијске инфраструктуре Демоса? Какви су даљи планови?

ДАНИЛОВИЋ: Потпуно по плану, озбиљно и темељно с намјером да до краја изградимо функционалну страначку инфраструктуру, свјесни чињенице да су формиране инфраструктуре опозиционих партија значајно другачије него негдашње. То су инфраструктуре које траже значајан број активиста, али и информатички способних људи који на различитим нивоима организовања могу бранити и заступати страначки интерес. Понављам, једна модерна инфраструктура заснована на волунтаризму, без притиска да неко ко је ваш гласач и члан по сваку цијену мора бити „страначки војник“. Та инфраструктура истовремено тражи да будемо врло осјетљиви на питања родне равноправности на свим нивоима. Кад бисмо правили модерну странку од мјесних одбора до будућег предсједништва, односно главног одбора, морамо испоштовати квоте које смо сами поставили као обавезујуће, а то се подразумијева и младе људе између 25 и 30 година. Почеком октобра ћемо имати прву радну скупштину и вјерујемо да ће то бити тренутак од којега Демос потпуно заслужено и са значајним политичким амбицијама наставља даље.

Позитивна прави више него непринципијелне потезе

ПОБЈЕДА: Како коментаришете најаве из Позитивне да „неће подржати „непринципијелну већину у парламенту“?

ДАНИЛОВИЋ: То сматрам више него непринципијелним. Управо су колеге из Позитивне објелоданиле аферу „Снимак“ која је показала да су избори 2012. покрадени, као и они избори који су услиједили, а вјероватно и они претходни. Ту тезу смо у опозицији заједнички бранили до јуче. Не разумијем шта је непринципијелно у томе да се изгласа неповјерење актуелној Влади, ако управо они који данас говоре о непринципијелности знају да је формирана на недопустив начин. Ту мислим на аферу „Снимак“. Ако ви коју годину потом, саопштите да је принципијелно да остане таква влада или, прецизније, да је непринципијелно направити већину која нема никакве везе са афером „Снимак“, онда имате проблема са властитом принципијелношћу. Не разумијем такву политику.

6 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bravo Gorane, DEMOS, je buducnost Crne Gore, i samo prof. Lekic moze biti taj koji ce donijeti toliko ocekivane neophodne promjene u Crnoj Gori

  2. 0
    0

    Daniloviću ne filozofiraj preko Pobjede nego se pridruži protestima i stavi proteste iznad svoje lične sujete ili zauvijek zaćuti. Niko te ne sprečava da se priključiš protestima i učestvuješ u organizovanju istih, sve ostalo je prazna priča.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here