Насловна Друштво Даниловић: Покренути истрагу да ли је Гргуровић добио стан као награду

Даниловић: Покренути истрагу да ли је Гргуровић добио стан као награду

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Владимир Оташевић (Центар за истраживачко новинарство)

Министар унутрашњих послова Горан Даниловић саопштио је да ће затражити покретање истраге о поријеклу новца којим је полицијски специјалац Боро Гргуровић недавно купио стан од више десетина хиљада еура.

Током истраге утврдиће се и да ли је припадник Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) новац за некретнину добио као награду за признање бруталног пребијања Миодрага Мија Мартинића 24. октобра.

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) прије неколико дана објавио је да је Гргуровић купио двособан стан у Подгорици, пар мјесеци након што је послије признања оптужен за пребијање Мартиновића. Мартиновић је зверски претучен у насилној акцији припадника САЈ-а током полицијског гушења протеста Демократског фронта.

Извори ЦИН-ЦГ тада су незванично саопштили да је Гргуровић новац за куповину стана добио као награду што је са колегом Гораном Зејаком преузео кривицу за звјерско поступање око 20 сајоваца. Гргуровић је, међутим за ЦИН-ЦГ раније негирао те тврдње, истичући да је новац за стан добио од очуха своје супруге, који живи у Београду. Седамдесет квадрата у згради у Блоку пет Гргуровић је платио готовином. Према документима у које је ЦИН-ЦГ имао увид стан је костао 55.000 еура.

Трећа страна Уговора о продаји спорног стана
Трећа страна Уговора о продаји спорног стана

Прије него се са породицом уселио, у стану су извршене одређене поправке које су додатно коштале.

“У овиру својих овлашћења, затражићу покретање истраге поријекла новца којим је, како се наводи, припадник Специјалне антитерористичке јединице Боро Гргуровић, након признања кривице за пребијање Мија Мартиновића, купио и адаптирао двособан стан у Подгорици”, рекао је Даниловић.

Додао је да ће бити темељно испитане “све сумње да је служба наградила службеника САЈ-а за преузимање одговорности за пребијање Мартиновића”.

“У том смислу очекујем ефикасну истрагу и тијесну сарадњу Тужилаштва и Управе полиције. Подсјећам да сам у неколико наврата изразио незадовољство што до сада нико по командној линији није одговарао због насиља дијела специјалаца над грађанима”, рекао је за ЦИН-ЦГ Даниловић. Додао је да је тим поводом затражио од директора Управе полиције Славка Стојановића да хитно реагује и позове на одговорност командата САЈ-а Радослава Љешковића.

lješković

“Снажно сам подржао кривичну пријаву Заштитника људских права и слобода Шућка Баковића против шефа САЈ-а, која је услиједила, а у којој се наводи да је најмање 14 припадника САЈ-а директно брутално претукло Мартиновића и оштетило његово возило, као и сумње да се Љешковић солидарисао са насилницима изјавом да не зна имена припадника јединице на чијем је челу, који су учествовали у свему”, казао је министар полиције.

Рекао је да очекује да ће актуелни и будући судски процеси резултирати недвосмисленим утврђивањем одговорности за насиље, али и евентуалним другим злоупотребама које су пратиле тај случај.

Љешковић ће у подгоричком Основном суду најприје свједочити у поступку против Гргуровића и Зејака, а затим – 30. јуна, сјести и на оптуженичку клупу. Основно државно тужилаштво подигло је оптужни предлог против Љешковића за кривично дјело – пружање помоћи учиниоцу послије извршеног кривичног дјела. Њему пријети казна затвора од три мјесеца до пет година.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Тешко свима нама, кад нас „чувају“ овакви „чувари закона“, као што је Гргуревић! Колико ли само има разних шпијунчића, лоповчина или садистичких батинаша, попут Гргуревића, који су примљени да „раде“ у МУП-у? Напримали су свакакве проблематичне типове у полицију и тако бацили љагу на ову професију. Знам за неке, који су хапшени јер су били украли 1,5 км телефонског кабла и за то били и осуђени, а које су потом примили у полицију да „заводе ред“. Како је то могло, то знас најбоље кадровик који их је примио. У свему томе, ови тучароши из САЈ су, ипак, прави „бисери“ (али црни). Уверен сам да ће се оваква кадровска политика у МУП-у, на крају, се највише обити о главу самом режиму, јер овакви „преторијанци“ први „обрну ћурак наопако“ и издају своје газде у критичној ситуацији. Живи били па видели! Мислим да је најтеже часним људима у полицији, којих је огромна већина, јер су доведени у исти ред са „колегама“ које су не тако давно, хапсили и приводили.

 2. 0
  0

  A sta Danilovicu, ako Grgurovic pokrene istragu, otkuda, tebi, Danilovicu, stan u Pidgorici, otkuda vikendica – brvnarica, povelika, u borovoj sumi na Zabljaku, sa terasom koja se nadnosi nad talasicima Crnog jezera, otkuda vikendica u zavicaju, u Donjoj Moraci, u Djudjevini, i, konacno – ko placa stan u koji sada obitavas…?
  Danilovicu, zavrsices gore od Kilibarde. Fuj…..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here