Насловна Политика Даниловић: Ђукановић улази у сукоб са међународном заједницом гдје се побједник унапријед...

Даниловић: Ђукановић улази у сукоб са међународном заједницом гдје се побједник унапријед зна

0
ПОДИЈЕЛИ

goran danilovic

Изјаве премијера Мила Ђукановића и неодлучност Демократске партије социјалиста у вези са опозиционим предлозима за измјене изборног законодавства условиле су продужење рока до којег Радна група мора да заврши посао, изјавио је функционер Демократског фронта, Горан Даниловић.

Радна група за изграђивање повјерења у изборни процес наставиће са радом до краја наредне седмице, иако јој рок за завршетак посла, због којег је формирана, истекао у четвртак у поноћ, преноси агенција Мина.

Даниловић сматра да су изјаве које је претходних дана саопштавао премијер Мило Ђукановић, пореметиле рад Радне групе.

,,Ђукановићеве поруке су свађалачке и анахроне и политичке напаметне и проузроковале су затезање од ДПС-а у Радној групи и питање је како ће се све одвијати до краја”, изјавио је Даниловић.

У међувремену високи европски и амерички званичници демантују Ђукановића, ,,и дају опозицији за право да се афера Снимак може дијелом ријешити и кроз посао Радне групе”.

,,Ђукановић улази у сукоб са међународном заједницом гдје се побједник унапријед зна. То је ипак друга тема али се одразила на рад Групе. Чини ми се да ће изјаве од званичног Вашингтона и Брисела помоћи да наставимо у добром правцу”, казао је Даниловић.

Он је рекао да га плаши што ДПС сваку нову идеју овлаш прихвати а потом инсистира на детаљима спорећи суштину, подсјећајући да је Фронт предложио нови систем електронске идентификације бирача на гласачком мјесту, преноси Мина.

,,Показало око електронске идентификације да није била довољна ни презентација Министарства унутрашњих послова које је идеје Фронта процијенило могуће. Морали смо правити још једном допис МУП-у да се поново потврди оно што смо писали у законској норми”, казао је Даниловић.

“Остаје нам цјелодневна расправа и о Закону о финансирању политичких партија , дио амандмана је усаглашен, али остало је доста посла”, навео је он.

Даниловић је саопштио да није потпуни оптимиста да ће опозиција ,,задовољна изаћи из читавог процеса”.

,,Пракса ме упућује да будем врло обазрив и да сачекам шта ће у крајњем бити прихватљиво за ДПС, али било би политички штетно да та партија покуша да опструира процес, јер налазимо начине да будемо равноправни у томе и не вјерујем да ће опозиција скрштених руку гледати одбијање њених предлога од ДПС-а”, додао је Даниловић.

Даниловић је рекао да ће група крајем идуће седмице заокружити процес и саопштити исход.

„А ако се договоримо око кључних ствари које суштински могу да успоставе повјерење у бирачки процес биће то импресиван посао и нешто што нам свима може служити на част“, рекао је он.

Он је навео да су кључне суштинске измјене у Законима о избору одборника и посланика, о бирачким списковима.

„Договорено је да бирачки списак води Министарство унутрашњих послова и то је већ врло значајна ствар“, сматра Даниловић.

Он сматра да је врло важно да се омогући МУП-у да набави софтверски систем који ће, како је навео, много значити том ресору за рад и за борбу против криминала и корупције, „али и за изборе јер ће тиме бити елиминисани дупло уписани бирачи“.

„Већ је постигнут значајан договор о другачијем уређењу Државне изборне комисије која ће, уколико буде остао договор, бити институција у коју се може вјеровати, јер ће се њен предсједник и један члан бирати преко јавног конкурса“, прецизирао је Даниловић.

Према његовим ријечима, уколико се прихвате те битне измјене, грађанима ће моћи да се каже да је изборни систем другачији него што је икада био.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here