Насловна Политика Даниловић и Ђукановић напустили сједницу Радне групе

Даниловић и Ђукановић напустили сједницу Радне групе

10
ПОДИЈЕЛИ

Radna-grupa-o-izbornom-procesu

Посланици Демократског фронта напустили су данас сједницу Радне групе за изграђивање повјерења у изборни процес након што су посланици из Демократске партије социјалиста одбили да подрже предлог Министарства унутрашњих послова о електронској идентификацији бирача, преноси агенција Мина.

Прије напуштања сједнице, представници ДФ-а Горан Даниловић и Милутин Ђукановић казали су да је тиме њихово учешће у Радној групи завршено, а то је услиједило након што су посланици ДПС-а изјавили да ће се изјаснити након што добију одговоре на своје недоумице и када добију цјеловито рјешење.

Радна група за изграђивање повјерења у изборни процес раније је, на предлог ДФ-а, тражила од МУП-а писано мишљење о електронској идентификацији бирача, а представници ДПС-а тражили су да се обезбиједи студија изводљивости за тај модел.

Према предлогу МУП-а, особа која жели да гласа путем писма мора се пријавити 20 дана прије закључења изборног списка, а гласати два дана прије избора. Мора постојати електронска и папирна форма пријаве, а електронска треба да садржи и фотографију, те су се многи посланици побунили и сматрајући да се и то може злоупотријебити.
,,Није јасно које вријеме је потребно да се обуче људи за ту врсту идентификације, која је обука потребна, за који број људи, који су трошкови, ко је одговоран и ко даје гаранцију за то програмско рјешење“, рекао је Милутин Симовић додајући да ДПС подржава сваку новину која доноси појачану контролу али да овај предлог још увијек није одржив те да се мора осмислити детаљан приступ тој идеји.

,,Осјећамо се обавезним да отворимо питања прије него дођемо у ситуацију да уз нову технологију обављамо крупна питања“, казао је Симовић.

Он је рекао да одговоре за недоумице које постоје треба добити од МУП-а, као и експерата из међународних организација попут Европске комисије, ОЕБС-а, ОДИХР-а, како би уз њихова искуства дошли до рјешења.

Даниловић је казао да је за тај политички блок прихватљив предлог МУП-а, и да електронска идентификција бирача своди могућност злоупотребе на минимум.

СДП: Потребан пилот пројекат

Рифат Растодер из Социјалдемократске партије рекао је да је МУП помогао предложеном формулацијом, али да је неопходан пилот пројекат.

Даниловић се није сагласио са тим предлогом.

,,Овдје је ријеч о електронској идентификацији бирача а не о електронском гласању па да нам треба пилот пројекат. Уколико електронска идентификација заостане, има визуелне“, рекао је Даниловић.

Мевлудин Нухоџић из ДПС-а рекао је да такав систем носи много непознаница.

,,Од електронске идентификације зависе многе ствари и од ње зависи како ће се изборни процес одвијати до краја“, казао је Нухоџић, наводећи да није искључено да се и она може злоупотребити.

Ђукановић је казао да посланици ДПС-а, који сумњају у новину, покушавају да опструишу електронску идентификацију и замајавају јавност, и оцијенио неозбиљним наводне недоумице шта уколико вируси нападну систем и еветуалним нестанком струје.

,,Шта ћемо са вирусима ако нападну рачунаре државне управе?“, питао је Ђукановић.

Посланик Социјалистичке народне партије Невен Гошовић рекао је да МУП не би предложио идеју која је технички неизводљива, док је Предраг Секулић из ДПС-а казао да је неприхватљиво гласање путем писма прије дана избора, преноси Мина.

Симовић је рекао да ће се ДПС изјаснити након што добију одговоре на своје недоумице и када добију цјеловито рјешење, након чега су посланици ДФ-а напустили сједниицу.

Посланици су разматрали и питање слања позива поштом бирачима за гласање.

Симовић сматра да позив за гласање поставља питање да ли се њим слаби или повећава повјерење у изборе уколико неко добије, а неко не позив за гласање.

Гошовић је рекао да су бирачи упознати да позив није услов за гласање, али да је то значајно обавјештење како би се подсјетили на ком мјесту гласају и под којим су бројем заведени.

Секулић је навео да се треба нагласити да достављени позив није услов да неко оствари бирачко право.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ух, на трен помислих да су мили и гоги отишли заједно… кад оно други Ђукановић

 2. 0
  0

  Slažem se da je potreban pilot projekat ali nije razlog da se toliko oldaže. Mada je MUP malo zakomplikovao ali u suštini, ako je tako kako kažju nije strašno…

 3. 0
  0

  nikad se neće usaglasiti oko krucijalnih stvari. toliko nezrelosti u našem izbornom procesu da je to nevjerovatno, evropa nas nikad ovakve neće prihvatiti

 4. 0
  0

  Поуздани историјски извори казују да је управо Вук Бранковић био најжешћи противник Турака. Словио је као проугарски оријентисан и није се сложио са кнегињом Милицом када је ова ујесен 1389. затражила турско вазалство. То вазалство није прихватио и остао је потпуно слободан, али сам.

 5. 0
  0

  Никад се ова ђеца памети дозвати неће, ово су само поени за показивање колико је ДПС зрео

 6. 0
  0

  samo se pitam zašto mu se medo nije pridružio. danilovic i medo su glavne pobegulje političke scenehttp://www.youtube.com/watch?v=ayK9S-toNHk

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here