Насловна Политика Даниловић дао ДПС-у рок до сјутра у поноћ

Даниловић дао ДПС-у рок до сјутра у поноћ

1
ПОДИЈЕЛИ

goran danilovic

Копредсједавајући Радне групе за изборно законодавство Милутин Симовић казао је да његова Демократска партија социјалиста (ДПС) „условно прихвата“ да се спорна одредба о електронској идентификацији бирача угради у Закон о избору одборника и посланика, али није прецизирао шта подразумијева под термином условно.

Он је истовремено позвао колеге из Демократског фронта (ДФ) да наставе рад.

Из ДФ су одговорили да очекују званичан позив и оптужили потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића за опструкцију и нови план крађе избора.

Посланик ДФ-а, члан Радне групе, Горан Даниловић је оцијенио да је намјера ДПС-а да се још једном пролонгира рок и да се остали избори, након оних у Мојковцу, на Цетињу и у Петњици, одрже по старом систему.

„Сачекаћемо позив ДПС-а у званичној фроми и размотрити га, али неће од нас добити сагласност за продужење рокова, јер све можемо завршити до петка у поноћ“, казао је Даниловић.

Он је казао је да је дошло до промјене става ДПС-а, али не и до промјене намјере.

„Ми данас не полемишемо са нашим колегама из Радне групе, већ са потпредсједником ДПС-а Маровићем, који се јавио да неке ствари појасни. Знао сам да неко стоји иза тога, мислио сам да је то Мило Ђукановић, али сам се преварио. Добро би било да се Маровић појави на Радној групи и да знамо да једном кад нешто договоримо у септембру може да важи у новембру. Он је користио неку аргументацију коју смо ми прексиноћ први пут чули на Радној групи, шта ћемо са вирусима, шта је било на изборима у Албанији и слично. То су теоретске поштапалице и нема благе везе са оним што је предложио ДФ, прихватио МУП и што смо до прексиноћ били спремни да изведемо до краја“, казао је Даниловић.

Маровић је јуче саопштио да питање електронске идентификације бирача свакако треба размотрити у наставку рада Радне групе „имајући у виду неопходност јаснијег објашњења примјене тог модела“.

„Било би корисно да надлежни државни органи приближе не само рјешење, него и рокове имплементације, изазове, ризике и његове предности, имајући у виду њихову добру намјеру да буду конструктивни у разумијевању ове иницијативе појединих опозиционих представника.

Тим прије што предложени нови модел не постоји као искуство ни у једној европској демократској држави. Покушај да се као пилот-пројекат примијени у Албанији, колико сам информисан, отказан је пет дана прије одржавања избора, тако да нигдје нико до сада у Европи није примијенио то што представници ДФ-а траже да буде примијењено у Црној Гори“, навео је Маровић у саопштењу издатом због спора у Радној групи.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора(МАНС) саопштила је да је електронска идентификација бирача, „коју је и сам ДПС подржавао мјесецима, под условом да је то у пракси изводљиво, а МУП је потврдио да јесте“, искоришћена као повод да би се извршила опструкција рада Радне групе.

Директор Мониторинг програма МАНС Вук Мараш сматра да је то учињено како се Радна група не би усагласила око кључних ствари које би спријечило будуће злоупотребе, као што је Закон о финансирању политичких партија, једини који Радна група до сада уопште није ни разматрала, а који је кључни за превенцију злоупотребе државних ресурса.

Он је додао да је управо то закон који је у највећој могућој мјери довео до тога да се деси афера Снимак“ и до тога да државни функционери могу да злоупотребљавају милионе државног новца, а да прођу некажњено“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here