Насловна Политика Даниловић: Бирачки списак и даље пун фантома

Даниловић: Бирачки списак и даље пун фантома

4
ПОДИЈЕЛИ

Функционер Демоса Горан Даниловић поручио је да није сагласан са тврдњом Мевлудина Нухоџића, министра унутрашњих послова, да у бирачком списку нема фантома.

Некадашњи министар унутрашњих послова у Влади изборног повјерења напомиње да не зна шта Нухоџић подразумијева под појмом фантом бирача. Нухоџић је саопштио да након бројних контрола у списку нијесу откривени дупло уписани бирачи и фантоми.

Ми смо успјели уочи октобарских избора да саставимо тим у којем су били и представници НВО и покушали смо да очистимо бирачки списак који је такав, јер је закон то омогућио. То је рађено у тимовима који су били састављени од представника политичких партија, међу њима и опозиционих, као и представника НВО сектора и тужилаштва. Заклињање било којег министра или чиновника да је бирачки списак чист нема никакву тежину уколико се цивилном сектору, политичким партијама и грађанима не омогући да сами виде шта ваља, а шта не ваља у њему“, истакао је Даниловић, а преноси Дан.

Додао је да, нажалост, не види да ће нешто слично бити урађено за предстојеће локалне изборе у Никшићу. Сматра да ће бити велика штета и корак уназад уколико поменути тимови за бирачке спискове не наставе да раде.

Постоји правилник који је усвојен и који није ван снаге, колико ми је познато, и који обавезује да се слично ономе што смо ми урадили спроведе и за локалне изборе у Никшићу“, рекао је Даниловић.

Он је додао да му је добро познат бирачки списак у Никшићу и подсјетио да је у тој општини било и формалних пропуста који су направили велике проблеме, попут оних да су бирачи са источне стране у том граду распоређени да гласају на мјестима на западу града и слично.

То су ствари које морају редовно да се прате. Никшић је прилика, јер је тамо значајно мање бирача него у читавој Црној Гори, да се преиспита сваки човјек који је уписан у бирачки списак. Уколико се под фантомима подразумијевају људи који не би требало да се налазе у бирачком списку, онда их сигурно има. Нажалост, закон је тако написан да људима који немају никакво логичко право да буду на списку, јер живе ван Црне Горе чак и 20 година, омогућава да гласају“, упозорава функционер Демоса.

Због тога, како је закључио, један од захтјева опозиције мора да буде да се промијени Закон о бирачком списку као и сет прописа који онемогућавају да имамо поштену евиденцију грађана са правом гласа.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Radio je on na pregledu biračkog spiska i očekivao velike rezultate. Onaj njegov pomoćnik se rastrčao na svaku stranu da završe taj posao. Nije dovoljno da kompjuter izbaci duplo upisane, trebaju ti i stručnjaci da potvrde rezultate. Kada je saznao da u Mup-u postoje stručnjaci koji mu za desetak dana mogu potvrditi oko 5000 nalaza, njegovoj sreći nije bilo kraja. “Biće to dovoljno“, smatrao je. Doveo je stručnjake iz Francuske koji su dva puta pročešljali spisak, nije vjerovao službenicim Mup-a. I onda – trt. Samo jedan duplo upisani, neki klipan je podigao lk za svog brata blizanca. Nikad nije javno objavio rezultate svog rada, već vrti neku šuplju priču.

  2. 0
    0

    Dps biracki spisak, te preko 70hilj. fantoma, su formula po kojoj imamo natpolovicnu vecinu ogromne manjine. I stalno cemo je imati, sve dok se ne promjeni taj „zakon“, te stave van snage svi licni dokumenti izdati od strane mafijinih „drzavnih organa“. Pa oni sami u pojedinim trenucima „nostalgije“, i u „povjerenju“ kazu da ne postoje ni teorijske mogucnosti da njihova mreza ne zavrsi „izbore“ sa vec poznatim rezultatima. Kazu i ovo. Da ako nekada neko promijeni ovu situaciju i obezbijedi princip „jedan covjek, jedan glas“, tek tada ce se pokazati da je u stvari, svih ovih decenija dps vladao sa mnogo manje glasaova, od ukupnog fonda glasova nacionalnih manjina. E, „fantomi“ + nac manjine = cca 120 000. I,…….?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here