Насловна Насловна Даниловић: Ако Ђукановић не прихвати прелазну владу, неминовни су протести

Даниловић: Ако Ђукановић не прихвати прелазну владу, неминовни су протести

7
ПОДИЈЕЛИ

Члан Предсједништва Демократског фронта (ДФ) Горан Даниловић казао је да ће тај политички савез о формирању прелазне владе преговарати са лидерима опозиционих партија, али да му је лично стало да идеју подрже и функционери СНП Алекса Бечић и Грађанског покрета Дритан Абазовић. Он је појаснио да ће ДФ инсистирати да се око идеје прелазне владе окупи широки опозициони фронт, али да неће по сваку цијену у савез позивати оне који не желе јединство. Даниловић је у разговору за ”Вијести” истакао да ће лидер ДФ Миодраг Лекић позив на преговоре послати ”на сваку релевантну адресу”.

danilovic cdm”Нећемо никог искључивати, али могло би се очекивати да се поједини самоискључе из разговора јер им не одговара прича о великој и удруженој опозицији, заједничком дјеловању у парламенту и крупним захтјевима умјесто ситних интереса. Уз обавезу да нагласим да се ради о личном ставу – обрадовао бих се да се позиву одазову Срђан Милић и Дарко Пајовић као предсједници опозиционих партија, без обзира на невесела искуства из блиске прошлости када је у питању опозиционо договарање. Ипак, лично ми је стало и до тога да пројекат подрже и у њему учествују и Алекса Бечић и Александар Дам јановић, који су на партијском конгресу добили импресиван број гласова”, казао је Даниловић, наводећи да се у преговоре морају укључити сви искрени опозиционари. ”Бечић је своју снагу и политички дар показао и на подгоричким изборима. Цијеним Абазовића и Младена Бојанића и њихову храброст да истрају на опозиционој досљедности. Формални разлози не смију бити препрека за стварање велике и побједничке опозиционе слоге”.

Шта подразумијева прелазна влада коју нуди Фронт?

Јединствени морамо тражити и добити прелазну владу, која је након 25 година транзиције и непоштених избора потпуно очекиван захтјев. Није питање хоће ли ДПС пристати на такву владу са роком трајања до једне године, већ ко ће се одазвати позиву за успостављање најширег антирежимског концепта. Није пресудно да сваки формално опозициони субјекат прихвати нашу идеју, али је важно да нас је више. Ако наш захтјев буде одбијен актуелна већина би ризиковала парламентарну и политичку нестабилност.

demokratski front 1Миодраг Лекић је најавио да те о прелазној влади разговарати и са СДП-ом и мањинским партијама. Колико је реално да се позиву одазову странке које одржавају ДПС на власти?

Прво треба постићи највећи степен јединства и сагласности у опозицији, а онда понудити пројекат и мањинским партијама. Тај процес може бити и паралелан. Прелазна влада подразумијева све, укључујући и ДПС, јер је то влада државног јединства. Одбије ли ДПС може се и без њих. У том случају огромна одговорност је на СДП-у и партијама мањина. СДП ипак зна да стижу парламентарни избори, а ДПС би са њима освојио мање него самостално. Што значи да треба на нечему да граде планове. Прелазна влада је и за њих спасоносна. Извјесно је да у будућности мањински народи морају имати своје представнике у владама и бити дио новоформираних парламентарних већина. То стабилизује и владе и Црну Гору.

Како коментаришете што је значајан дио опозиције прећутао позив на преговоре и евентуалне протесте?

Наш позив званично још није упућен. Лекић тек намјерава да разговара на ову тему, тако да ништа није ни могло бити прећута но. Протести су као могућност која се не искључује, пред Нову годину, постали званичан став Предсједништва ДФ. Све ће то до детаља бити предочено опозиционим и грађанским првацима. Ако низ захтјева које испостави опозиција буду испуњени, протести неће бити неопходни. Ако се Мило Ђукановић буде поигравао са оним што се буде тражило, он ће тако, постати најбољи повод за њихово организовање.

Ракчевић нам није конкуренција, него потенцијални савезник

Сматрате ли да напади дијела функционера ДФ на Грађански покрет смањују шансе за сарадњу са савезом Жарка Ракчевића?

Цијеним Ракчевићеве напоре да пружи организован отпор економском и сваком другом растакању Црне Горе. Подржао нас је на локалним изборима у Подгорици и то не смијемо заборавити. Охрабрила ме изјава да нема ”трећег пута у политици”. Дакле, да му нијесмо исти, као некима до јуче, ми који смо за слободну Црну Гору и они који су за себе и само за свој интерес. Након почетних неспоразума очекујем да сарађујемо, наставимо ширење међунационалног помирења које су започеле Нова и ПзП.

rakcevic-zarko

У дијелу јавности дјелује као да у њима видите конкуренцију?

Моја максима није искључивост него тражење заједничког и добре мјере. Ко није са нама не значи да је против нас. Сви који нису против нас са нама су, ја у то вјерујем. Ракчевић, као и Абазовић, није алергичан на политичке представнике Срба у Црној Гори. Нема потрошену матрицу о четничкој опасности и великосрпском пројекту. Док је тај став званичан и јасан, док смо ми из ДФ уважени као мотор и снага промјене, мени они не представљају конкуренцију него потенцијалне савезнике. Можемо појединачно да се не подносимо, али оставимо то иза нас. Формални разлози и личне размирице не смију бити сметња за стварање најшире демократске алтернативе.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  E pa, ko zna kakva li se pakost Danilovića krije iza ove priče. Lekic i on neće baš lako odustati od utapanja NSDa u „jedinstveni politički subjekat“.

 2. 0
  0

  Ако би се обрадовао Милићу и Пајовићу, а у Ракчевићу видиш потенцијалног савезника – онда постоји велика сумња у ваше намјере. Милић и Пајовић су покварени подлаци спремни на издају и превару, и њима је способан да манипулише једино Ђукановић. Ракчевић пак,суштински заступа “вриједности“ актуелног режима и то уопште и не крије.
  Ово неодољиво подсјећа на недавну изјаву барона Минхаузена – Вучића, који каже (чак слично и формулише), да би се обрадовао Соњи Лихт и Вејводи.

 3. 0
  0

  Даниловићу, примјећујем из твојих ставова да Саша Дамјановић напрасно више није удбаш, није више друг Аца Ђукановића с којим иде на кафе и открива му бриљантне опозиционе стратегије и планове. Можеш ли нам објаснити шта се то промјенило у међувремену, да ли су човјека отпустили из удбе, да ли су се Ацо и Саша можда посвађали или сада Дамјановића користите као двоструког агента преко којег откривате тајне фамилије Ђукановић? Памет те издаје Даниловићу или ти је концентрација током интервјуа попустила. Зар не видиш да ће свако паметан из изнијетих ставова закључити да је једини мотив вашег позивања на протесте поновно черупање унутар опозиције, чергарење око два-три мандата? Хоће тобоже прелазну владу а пиљаром не би знали да управљају колико су способни.

  Права штета што је овај Даниловић улазио у политику. Дјелује као човјек талентован за лелекање и држање говора на сахранама. Е тамо би већ могао направити каријеру.

 4. 0
  0

  Gospodin Danilovic, kao izuzetno dobar politicki biznismen a realno slab politicar u izvornom smislu te rijeci, pokusava prosiriti svoju politicku kompaniju onim kadrovima koji su ili izkljuceni iz sopstvenih nekadasnjih partija ili su u preraspodjeli uticaja partija ciji su finkcioneri, prosli lose.
  Dakle, sasvim logican potez gospodina Danilovica.
  Ostaje, pitanje, gdje je interes glasaca DF u iscekivanju formiranja prelazne vlade koja ce se, izvjesno je, sastojati samo od dijela parlamentarne opozicije I njihovih satelita u liku takozvanih slobodnih pojedinaca

 5. 0
  0

  „лично ми је стало и до тога да пројекат подрже и у њему учествују и Алекса Бечић и Александар Дам јановић, који су на партијском конгресу добили импресиван број гласова”,
  Daniloviću, kao i ostatku DF jedino je stalo da cijepaju i otimaju od SNP, ali nadamo se da će Milić tome stati na kraj i ovj put potpuno očistititi SNP od ovih „igrača“ !!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here