Насловна Друштво Дани Матице српске – друштва чланова у Црној Гори

Дани Матице српске – друштва чланова у Црној Гори

0
ПОДИЈЕЛИ

Дани Матице српске – друштва чланова у Црној Гори обиљежиће се 12. и 13. октобра 2017. у просторијама Књижаре Матице српске у Подгорици.

Отварање изложбе „Вук Стефановић Караџић“ (Јеленко Бајић и Миленко Јевђевић – СПКД, Бања Лука) означиће почетак културног догађаја.

Изложбу ће у четвртак, 12. октобра, у 19.00 часова отворити доц. др Драга Бојовић.

Након званичног отварања, услиједиће предавање проф. др Јелице Стојановић, на темуВук Стефановић Караџић у свом и нашем времену“.

У забавном дијелу програма учествује етно група Бањанке.

На Скупштини Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаној у марту ове године, једногласно је усвојен предлог да Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори буде 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе. У циљу обиљежавања тог датума, али и прославе 170 година од побједе Вукове реформе, у периоду од 12. октобра до 13. новембра 2017. године биће уприличено више научних и културно-умјетничких програма, превасходно посвећених Вуку Караџићу, Петру II Петровићу Његошу, Бранку Радичевићу и Ђуру Даничићу, који су својим дјелима 1847. годину утемљили као једну од најважнијих у нашем научном, културном и националном бићу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here