Насловна Друштво Данас су Свети врачи Козма и Дамјан

Данас су Свети врачи Козма и Дамјан

1
ПОДИЈЕЛИ

VračiСрпска православна црква прославља данас празник посвећен светитељима Козми и Дамјану, у народу познатим и као Свети врачи.

Светог Козму и Дамјана сматрају заштитницима љекарске професије и бројне здравствене установе данас прослављају своју славу.

Према предању, светитељи су помагали и лијечили људе, не тражећи заузврат ништа ,,ради добитка и богаћења, већ Бога ради“, па су у народу познати и као свети бесребреници.

,,Свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали су добрим дјелима, па добише од Бога дар исцјељења и дароваше здравље и душама и тијелима, лијечећи сваку слабост и сваку немоћ“, записао је владика Николај Велимировић.

По смрти, светитељи су сахрањени заједно у мјесту Фереману, сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и послије смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Светитељи Козма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовијековној одежди, с ковчежићима у којима су носили лијекове. Једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here