Насловна Друштво Данас пресуда „јатацима генерала Младића“

Данас пресуда „јатацима генерала Младића“

0
ПОДИЈЕЛИ

Апелациони суд у Београду заказао је за данас суђење јатацима генерала Ратка Младића, након којег би требало да буде донесна правоснажна одлука у овом процесу који траје пуних 10 година.

Апелациони суд је одлучио да сам у другостепеном поступку изведе кључне доказе у процесу против оптужених за помагање у скривању генерала Младића од 2002. до 2006. године, док га је тражио Хашки трибунал.

Прошле године у марту, Први основни суд је донио пресуду којом је одбио оптужбе против свих оптужених због наступања апсолутне застарјелости кривичног гоњења, што је друга првостепена пресуда у том случају.

Прву пресуду којом су оптужени били ослобођени или су оптужбе против њих због застарјелости биле одбијене, била је укинут, а па се суђење понављало по налогу Апелационог суда.

Апелациони суд сада треба да на другостепеном претресу размотри случај и донесе правоснажну пресуду, преносе београдски медији.

Судски процес против јатака генерала Младића почео је 2007. године, а сви оптужени, осим генерала Марка Лугоње, негирали су да су помагали некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Спрске у скривању.

Оптужени за скривање генерала Младића углавном су поријеклом из БиХ.
Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали генералу Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Хашки трибунал издао налог за његово хапшење.
Као главни организатор јатака, у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је у току процеса преминуо.

Оптужени за скривање генерала Младића у овом случају су Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић, Марко Лугоња и Благоје Говедарица.

Говедарица је раније правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест мјесеци затвора, условно на двије године.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији након вишегодишњег скривања у мају 2011. године и изручен Хашком трибуналу, гдје му је зимус окончано суђење и очекује се првостепена пресуда.

(СРНА, РТРС)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here