Насловна Друштво Данас почетак изградње Јужног тока

Данас почетак изградње Јужног тока

0
ПОДИЈЕЛИ

juzni-tok-afpДанас почиње градња Јужног тока кроз Србију. Очекује се да се градњи дионице кроз директно запосли 25.000 људи. Изградњом гасовода Србија постаје транзитна земља за гас, а од тих такси у почетку се очекује прилив од 200 милиона евра, јавља РТС.

Прве цијеви дионице гасовода биће заварене у селу Шајкаш у Војводини. Влада Србије потписала је са новосадским предузећем Саут стрим уговор за изградњу ове дионице кроз нашу Србију. Гасовод Јужни ток, који пролази кроз више земаља, обезбиједиће доток руског гаса до европских потрошача, а инвестиција је вриједна око 16 милијарди евра.

Јужни ток је једна од највећих инвестиција у протеклих неколико деценија. Носилац посла је заједничко предузеће Јужни ток Србија, удио Србијагаса је 49 одсто, а Гаспрома 51 одсто. Крак кроз Србију је дугачак 421 километар – гасовод у земљу улази код Зајечара, а излази код Суботице.

Вриједност инвестиције је 1,9 милијарди евра, а за сада су из Србије предвиђена два крака, према Босни и Херцеговини и Хрватској.

Очекује се да градња српске дионице директно запосли 25.000 људи. Ако се урачунају и они који ће бити посредно ангажовани, гасовод ће упослити око 100.000 људи. У Влади кажу да Јужни ток има нема само енергетски и економски, већ и политички значај.

Србија сада има једно складиште гаса у Банатском Двору. Проласком Јужног тока најављена је градња још једног складишта. Планирана је и градња гасних централа за призводњу струје и топлотне енергије.

Јужни ток допремаће гас из Русије, по дну Црног мора, преко Бугарске, Србије, Мађарске, Италије и даље до европских потрошача.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here